Nog even nagelbijten voor Pia Dijkstra

Uw politieke nieuwsbrief

Beeld anp

Goedemiddag.

Terwijl de Eerste Kamer worstelt met de nieuwe donorwet, breidt de Tweede Kamer de militaire dienstplicht uit.

Hier zijn uw politieke Dagkoersen. Deze nieuwsbrief dagelijks per e-mail ontvangen? Regel het heel eenvoudig hier.

Beeld de Volkskrant

DEBAT VAN DE DAG
De nieuwe donorwet

De Eerste Kamer maakt het spannend, in het debat over de invoering van een actief donorregistratiesysteem. Wordt het nee-tenzij of ja-tenzij? Sinds kwart over tien vanochtend kruisen de senatoren de degens in een debat dat naar verwachting tot na middernacht zal duren. 13 februari. Tot die tijd belooft het spannend te blijven.

Als we de grote lijnen van de stemming in de Tweede Kamer volgen, waar anderhalf jaar geleden onverwacht een meerderheid ontstond, is initiatiefneemster Pia Dijkstra van D66 kansloos. De tegenstemmende partijen VVD, PVV, CDA, CU, SGP en Partij voor de Dieren hebben in de Eerste Kamer 41 zetels. Ze hebben er maar 38 nodig om de wet weg te stemmen.

Maar zo simpel is het niet, want de VVD was in de Tweede Kamer verdeeld en dat geldt ook voor de fractie in de Eerste Kamer: een deel is voor, een deel is tegen en een deel twijfelt nog, zo liet woordvoerder Frank de Grave vanmiddag weten.

Verrassender nog: ook CDA-senator Maria Martens zei in het debat dat de standpunten in haar fractie verschillen en dat ieder lid uiteindelijk voor zichzelf moet beslissen. Daar zal Dijkstra enige hoop uit putten.

Pia Dijkstra in de Eerste Kamer. Beeld anp

ONDERZOEK VAN DE DAG
Gemeenten negeren kabinet

Het vorige kabinet had het nog zo gezegd, twee jaar geleden: voortaan gold er een taaleis in de bijstandswet: een bijstandsontvanger die de taal niet machtig is en zich ook niet inspant om die te leren, verliest een deel van de uitkering.

Maar gemeenten doen het niet. Ze hebben de mensen niet om te controleren, ze hebben geen budget voor scholing en in sommige gevallen hebben ze gewoon principiële bezwaren tegen het korten op de bijstand.

Dat leidt tot een interessante bestuurlijke patstelling: het Binnenhof is al jaren in de ban van decentralisatie, steeds meer beleid wordt aan de gemeenten overgelaten. Dat geldt ook voor de bijstand. Maar dat doet niets af aan de neiging van de Haagse politiek om wel de regels te blijven voorschrijven.

Ook de nieuwe VVD-staatssecretaris van Sociale Zaken, Tamara van Ark, is vastbesloten om het er niet bij te laten zitten. Aangezien de meeste gemeentebesturen op hun laatste benen lopen, wacht zij tot na de lokale verkiezingen van maart. Met de daarna te vormen nieuwe colleges hoopt zij alsnog dwingende afspraken te maken.

Staatssecretaris Van Ark. Beeld anp

BESLUIT VAN DE DAG
Dienstplicht voor vrouwen

Hoewel ze er voorlopig niets van zullen merken, krijgen miljoenen Nederlanders er binnenkort een plicht bij. De Tweede Kamer stemt naar verwachting vanavond in met uitbreiding van de militaire dienstplicht, die voortaan ook voor vrouwen geldt.

Dat is vooral een symbolische maatregel om mannen en vrouwen gelijk te behandelen. Omdat de dienstplicht sinds 1997 is opgeschort, verandert er in de praktijk niets.

Tot nu toe sloot Defensie vrouwen uit van de dienstplicht vanwege hun 'afstand tot de arbeidsmarkt'. Het moest vrouwen niet nog moeilijker worden gemaakt om op jonge leeftijd een carrière te beginnen. Nu weegt de gelijke behandeling van beide seksen zwaarder. Bovendien zijn vrouwen inmiddels vrijwel even hoog opgeleid als mannen.

Het leger hoopt daarvan te profiteren in geval van nood, stelde voormalig minister Jeanine Hennis vorig jaar toen zij het besluit nam: 'Defensie heeft, gelet op de ontwikkeling in oorlogsvoering, juist hoogopgeleide specialisten uit gevarieerde beroepsgroepen nodig.'

Het plan lijkt te kunnen rekenen op een overgrote Kamermeerderheid.

Vrouwen op de stand van Defensie op de huishoudbeurs. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden