Nog even en uw koelkast verschijnt in Opsporing Verzocht

Fraude op internet is vorig jaar verdrievoudigd. Oplichters hebben daar niet meer altijd een computer voor nodig.

Een koelkast waarin spam ligt - dat is niks bijzonders. Vlees blijft nu eenmaal langer goed bij een lage temperatuur, zelfs gehakt varkensvlees in een conservenblik.


Een ijskast die spam verspreidt, dát is nieuws. De koelkast die vorige maand door het Amerikaanse bedrijf Proofpoint werd ontdekt in een netwerk van gekaapte computers verzond geen spam van fabrikant Hormel Foods. Maar wel e-mails met ongewenste reclameberichten.


Hoe raakt een koelkast verzeild in een botnet met meer dan 100 duizend gegijzelde pc's?


Fabrikanten van consumentenelektronica en huishoudelijke apparaten sluiten steeds meer machines aan op internet. Op de CES-handelsbeurs in Las Vegas waren onder meer een wasmachine en een tandenborstel te zien die via internet met ons kunnen communiceren. Dat maakt ze slimmer, is de gedachte. Een neveneffect van al die met internet verbonden apparaten is dat ze ook voor malafide doeleinden kunnen worden ingezet, zoals de vondst van Proofpoint laat zien.


Of er een verband is met de explosief gestegen fraude op internet, is niet duidelijk. De website Fraudehelpdesk, opgezet door het ministerie van Justitie, zegt dat er vorig jaar 28 duizend keer een melding is gemaakt van (een poging tot) oplichting via internet. Dat is meer dan een verdrievoudiging ten opzichte van 2012.


In 22 duizend gevallen ging het om phishing, waarbij de oplichters via e-mail proberen aan bank- en andere vertrouwelijke gegevens te komen. Nepberichten die lijken te komen van een bank worden vaak net als spam verzonden via een botnet.


Het lijkt volgens Fraudehelpdesk.nl het topje van de ijsberg. De website denkt dat 10 procent van de opgelichte consumenten melding doet.


Het vermoeden is dat de meesten zich schamen en voor zo'n klein bedrag het schip ingaan dat ze in stilte hun wonden likken. Maar tegen het AD opperde een woordvoerder dat opsporingsinstanties niets doen met de meldingen. Dat heeft de fraudedesk gehoord van politie en van gedupeerde consumenten. 'En fraudeurs weten dat.'


Bericht aan onze crimefighters Opstelten en Teeven: het geboefte zit al in de keuken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.