Nog even en de stadions scanderen 'Rutte, Rutte'

Na maanden vol affaires en afdruipende kopstukken spint de VVD van tevredenheid. De geslaagde grappen van premier Mark Rutte hebben ook politieke waarde.

Beeld ANP

Zelfs Geert Wilders kwam donderdag met een lovende recensie van het Correspondents' Dinner. Veel keus had de PVV-leider niet. Volgens de communis opinio was het komische debuut van Rutte een succes. Wilders is verstandig genoeg om een kleine drie miljoen kijkers (die ook nog eens bleven hangen - een anomalie bij een politicus) niet tegen te spreken.

Lachen is even verplicht, ook voor de andere fractievoorzitters. Eén rivaal van Rutte kreeg zoveel vragen over het televisiediner dat hij via twitter wilde laten weten niet gekeken te hebben wegens andere verplichtingen. Een adviseur raadde het hem af. 'Dat klinkt veel te zuur.'

Het tandenknarsen gebeurt achter de schermen. Op woensdag incasseerde de premier applaus in de Beurs van Berlage, op donderdag wekte hij in de Tweede Kamer weer ergernis door ongegeneerd te goochelen met cijfers over de instroom van migranten. Terwijl de Kamer alleen de laagste ramingen kreeg, bleken ambtenaren al met veel hogere prognoses te werken.

Premier Mark Rutte houdt een toespraak in de Beurs van Berlage tijdens het Nederlandse Correspondents Dinner.Beeld ANP

Waarderingscijfer

Een lastig punt in een lastig debat, maar onvoldoende om het humeur binnen de VVD te verpesten. Het was en bleef de week van Rutte. Niet omdat hij tot grootse politieke prestaties kwam, maar omdat hij televisiekijkers liet lachen. Iedereen die zich in de omgeving waagt van de premier, krijgt nu te horen dat het waarderingscijfer voor het Correspondents' Dinner een 7,6 zou zijn. Hoog, dus.

Triviaal? Niet in het universum van de spindoctors en politieke strategen. Die volgen iedere snipper op tv, spellen elke letter in de krant, analyseren het kleinste 'mediamomentje'. Een prime time optreden voor drie miljoen overwegend enthousiaste mensen is in de politieke binnenwereld veel meer dan een avondje lachen.

De strategen op het Binnenhof verschillen van mening of het optreden van de premier meteen effect zal hebben op de peilingen, maar dat het Correspondents' Dinner goed was voor 'het merk Rutte' staat volgens de meesten wel vast. De VVD'er presenteerde zich als iemand waar je een leuke avond mee kunt hebben.

Cabaretier Dolf Jansen tijdens het Nederlandse Correspondents Dinner.Beeld ANP

Confronterend

Dat is niet zonder waarde, blijkt telkens weer uit de zogenoemde focusgroepen, waar bijna alle politieke partijen gebruik van maken. Die sessies met nauwkeurig geselecteerde 'gemiddelde kiezers' zijn 'heel confronterend', aldus een partijstrateeg. Het beeld van de politiek is vaak zo negatief dat de lijsttrekkers niet eens alle uitkomsten krijgen. Te slecht voor het zelfvertrouwen.

Voor veel kiezers zijn politici saai, ergerniswekkend of allebei. Een bestuurder die zich aan dat oordeel weet te onttrekken, heeft een voordeel. Humor kan daar bij helpen. In de VS bleef Barack Obama voor de meeste Amerikanen 'likeable', ondanks alle kritiek. In het Verenigd Koninkrijk vergaarde de Londense burgemeester Boris Johnson sympathie met optredens in het humoristische programma 'Have I got news for you' en een komische column in het mannenblad QQ, waarin hij ooit de lezers met absurde verkiezingsbeloften probeerde te verleiden tot een stem op de Tory's ('uw auto wordt sneller, de bh-maat van uw vrouw groter'). Johnsons naam werd op een gegeven moment zelfs gescandeerd in voetbalstadions.

Zo ver is Rutte niet, maar de premier heeft er wel oren naar om volgend jaar februari weer te verschijnen op het Correspondents' Dinner. Dat is twee maanden voor de verkiezingen, beter kan bijna niet.

Beeld ANP

Bevoordeeld

De VVD vreest alleen dat de publieke omroep zich tegen die tijd bedenkt. Mag één politicus midden in een verkiezingscampagne bevoordeeld worden met een uitzending op prime time waarin hij ook nog eens de spot kan drijven met zijn tegenstanders? Dat gebeurt zelfs in de VS niet, waar het diner met de president steevast een dik half jaar voor de verkiezingsdatum plaatsvindt.

De rivalen van Rutte lachen nu nog braaf mee, ook omdat er nog voldoende mogelijkheden zijn om te wijzen op de zwakkere punten van de VVD'er. Maar om volgend jaar nóg een keer te zeggen dat de premier 'fantastisch' en 'geweldig' was in de Beurs van Berlage, zal ook voor Wilders iets te veel gevraagd zijn.

Beeld ANP

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden