Nog eens vijf arrestaties wegens 11/3

De Spaanse politie heeft donderdag opnieuw vijf mannen gearresteerd, die verdacht worden van betrokkenheid bij de treinaanslagen in Madrid...

De vijfde verdachte is in de stad Oviedo opgepakt. Het zou gaan om een Spanjaard die zowel nauw betrokken zou zijn geweest bij het Madrileense bloedbad, als bij de aanslagen in Casablanca in 2003.

In Marokko heeft de politie vrienden en bekenden van Jamal Zougam voor ondervraging aangehouden. Het is niet bekend of de Spaanse arrestaties van gisteren zijn verricht op basis van informatie uit Rabat.

De 30-jarige Zougam, die sinds zaterdag vastzit, is vooralsnog de belangrijkste verdachte. Met twee andere Marokkanen en twee Indiërs is hij gisteren voor het eerst, achter gesloten deuren, voor de rechtbank verschenen. Het dodental van de aanslag is opgelopen tot 202.

Uit de spaarzame informatie die de Spaanse justitie vrijgeeft, valt op te maken dat de recherche de tien verdachten in verband brengt met zowel de Marokkaanse groepering achter de zelfmoordaanslagen in Casablanca als de cel rond de Syriër Abu Dahdah, die in 2001 vermoedelijk hand- en spandiensten verleende aan de '11 september'-kapers. Abu Dahdah, die sinds november 2001 gevangen zit, is gisteren verhoord over zijn contacten met Zougam.

Al in 2001 heeft de Spaanse politie het huis van Jamal Zougam doorzocht. Er werden videobanden aangetroffen met onder meer een interview met Osama bin Laden en telefoonnummers van andere Al Qa'ida-sympathisanten. Het was onvoldoende aanleiding om Zougam te arresteren. Na 'Casablanca' heeft de Marokkaanse justitie talloze namen van verdachte personen aan Spanje doorgegeven. Op die lijst stond Jamal Zougam ook.

De Spaanse regering heeft donderdag aangekondigd alle rapporten van de inlichtingendienst vrij te geven waarop de overtuiging was gebaseerd dat de ETA achter de aanslag zat. Het gaat om de informatie die de inlichtingendienst CNI van donderdag tot zondag aan premier Aznar heeft gegeven. Er zijn vraagtekens gerezen over de vasthoudendheid waarmee de regering na de aanslagen de ETA bleef aanwijzen als hoofdverdachte.

De vertrekkende regering wil zich van alle blaam zuiveren. 'We zijn het slachtoffer van een smeercampagne, van insinuaties en zelfs leugens', zei woordvoerder Eduardo Zaplana.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden