Nog één vrouw vast na PVV-actie met 'verzetspepperspray' in Spijkenisse

De politie heeft zaterdag in Spijkenisse tien vrouwen aangehouden op de Markt, waar PVV-leider Geert Wilders 'verzetsspray' uitdeelde. De vrouwen hielden een tegendemonstratie tegen de actie van de PVV en riepen de leus: 'Wilders racist, geen feminist'.

Redactie
Geert Wilders deelt 'verzetspepperspray' uit op de markt in Spijkenisse Beeld ap
Geert Wilders deelt 'verzetspepperspray' uit op de markt in SpijkenisseBeeld ap

Volgens de politie zijn ze gearresteerd omdat ze demonstreerden op een plek waar dat niet mocht en het ook niet was aangevraagd. 'Ze zijn ook aangehouden vanwege het verstoren van de openbare orde en omdat ze geen identiteitsbewijs bij zich hadden', aldus een woordvoerster. Daarvoor krijgen ze een bekeuring. De vrouwen zijn naar het politiebureau gebracht. In de loop van de middag en avond zijn negen van de vrouwen weer vrijgelaten. Eén vrouw die niet wil zeggen wie zij is, zit nog vast en moet de nacht van zaterdag op zondag in de cel doorbrengen, aldus een politiewoordvoerster.

Advocaat Willem Jebbink stelt namens de vrouwen dat de aanhoudingen onrechtmatig waren, omdat er geen rellen waren of dreigden. D66 heeft al aangekondigd in de Tweede Kamer vragen te stellen over de aanhoudingen.
Wilders besloot de verfspray te gaan uitdelen na de massa-aanrandingen van vrouwen in Keulen. Volgens Wilders kunnen vrouwen zich met de spray verdedigen tegen 'islamitische testosteronbommen'. Het is een legaal alternatief voor pepperspray, dat niet gebruikt mag worden. Er kwamen veel mensen af op het bezoek van Wilders in Spijkenisse.

De arrestanten hadden gehoor gegeven aan een oproep op Facebook om de spray in te zamelen, om te voorkomen dat 'er verkeerde dingen mee gebeuren'. Ook betoogden ze tegen de angst voor asielzoekers die vrouwen volgens hen wordt aangepraat door de rechtse partij.

Een PVV-aanhanger was het duidelijk niet eens met de standpunten van de vrouwen die tegen Wilders protesteerden. Op Twitter circuleren beelden van een man die met een huilende peuter op zijn arm 'Jullie willen verkracht worden' naar de vrouwen schreeuwt, om daarna 'Jullie zijn vies, jullie willen een piemel' te roepen.

Lege handen

Volgens Volkskrantverslaggever Elsbeth Stoker was het zaterdagmiddag dringen op de markt in Spijkenisse om de zogenaamde 'verzetspepperspray' van de PVV, hoewel de drukte deels werd veroorzaakt door de beveiliging en de politie. Mensen dromden om elkaar, een enkeling kreeg de spray in de handen gedrukt. Na drie kwartier was de PVV-karavaan weer vertrokken.

Veel mensen bleven met lege handen achter. De 73-jarige Miep was vandaag speciaal met hondje Daisy gekomen voor de verdedigingsspray. Die was echter al na een paar minuten op. 'Dat klopt toch voor geen meter. U zegt dat u pepperspray uitdeelt. En dan is het op. Dat klopt toch niet', zei ze tegen PVV-Kamerlid Sietse Fritsma.

'Ik vind het gewoon leuk om hem te zien. Hij schopt overal tegenaan', aldus een andere vrouw die niet met haar naam in de krant wil. 'Al het geld gaat naar het buitenland.'

Een andere vrouw wilde de spray voor haar vriendin. 'Niet omdat we bang zijn, dat maakt me niet uit. De asielzoekers zijn eerder bang voor ons. Ik wil de spray omdat 'ie van de PVV is.'

Een aantal mensen die PVV-spuitbussen hebben weten te bemachtigen, verkopen ze via Facebook. Dat doen ze bij wijze van tegendemonstratie: de opbrengst gaat naar de Stichting Vluchteling.

De methode-Wilders

Geert Wilders is zowel een leidsman als een eenmansorkest. Hij is Kamerlid en zegt 'nepparlement'. Verwarrend? Dat is juist zijn kracht (+).

Seksuele jihad

In een video die de PVV deze week op YouTube plaatste sprak Wilders over een 'seksuele jihad' van 'duizenden Arabische mannen' tegen vrouwen. 'Het is een ramp die vermeden had kunnen worden en vermeden had moeten worden, maar niet vermeden werd.' Hij noemt de Europese politici die weigerden de grenzen te sluiten medeverantwoordelijk voor de massale aanrandingen in onder andere Keulen tijdens de jaarwisseling.

null Beeld anp
Beeld anp

undefined

null Beeld anp
Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden