Nog een pet erbij

Zowel bij de publieke als bij de commerciële omroepen is de politiethriller een hooggeschat genre. Er is een overvloedig aanbod van Duitse krimi's, Britse detective stories en Amerikaanse nazaten van Hill Street Blues....

Paul Brill

De twee Luifels in de titel zijn vader en zoon. Senior is een oude rot in het politievak, trots op zijn penning en tevreden met een bescheiden salaris. Junior heeft zich na zijn studie aan de politie-academie gevestigd als privé-detective en scoort met lucratieve maar onregelmatige opdrachten. Vader en zoon hebben hun meningsverschillen en zitten elkaar soms dwars, maar kunnen zich allebei in een zaak vastbijten en elkaar helpen. In een interview zei scenarioschrijver Chiem van Houweninge van zijn ervaringen in het Duitse krimi-genre geleerd te hebben dat er een goed verhaal moet worden verteld en dat de scènes niet moeten worden uitgemolken. Het lijkt erop dat het tweede beter is gelukt dan het eerste. Ik heb de eerste twee afleveringen gezien, en daarin worden de scènes vlot en doeltreffend afgewerkt. Maar in beide afleveringen is de plot van een verpletterende ongecompliceerdheid. De paar wendingen in het verhaal zie je duidelijk aankomen. Dat zou minder tellen als de verschillende personages wat meer psychologische diepte zouden hebben, maar daarvoor ontbreken tijd en aandacht.

De zwakte van het verhaal wordt enigszins gecompenseerd door het acteerwerk . Met name Guus Dam als Luifel senior is een genoegen om naar te kijken. Hij speelt het soort onverstoorbare rechercheur-met-het-hart-op-de-juiste-plaats die je graag aan de deur krijgt als je zelf in de problemen zit. En ook Danièl Boissevain als Luifel junior heeft een aardige présence, al loopt hij in de verkeerde pakken rond.

Toch betwijfel ik of de serie een langer leven is beschoren dan de dertien geplande afleveringen - tenzij de plots van de volgende afleveringen spannender zijn. Je zou overigens haast denken dat SBS 6 ook twijfelt aan de goede afloop, want de omroep heeft onlangs de Amerikaanse serie Turks aangekocht die ook al over een politiefamilie gaat. In het kader van de gevarieerde programmering wordt die serie een paar uur later uitgezonden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden