Column

Nog één keer over Halbe Zijlstra

Het is eigenlijk heel simpel.

null Beeld null

Nog één keer over Halbe Zijlstra. Niet over zijn pleidooi om dictators minder veroordelend tegemoet te treden, omdat er best goede tussen zitten, gemeten naar het aantal asielzoekers dat ze produceren. Wel over iets anders dat Zijlstra opwierp in een interview dat vorige week in de Volkskrant stond: corruptie bij kunstsubsidies.

De interviewers vroegen of de vele integriteitskwesties die de liberalen plagen misschien 'te maken hebben met de gerichtheid van de VVD op het bedrijfsleven'.

Zijlstra antwoordde: 'Ik ben twee jaar staatssecretaris van Cultuur geweest. Daar zie je een grote vermenging tussen politici en culturele instellingen. Dan gaat het over subsidies. Iets waarvan je kunt zeggen: dat is misschien nog wel erger, want dat is belastinggeld waarmee geschoven wordt, in clubjes die daarover besluiten. Maar het lijkt wel alsof dat soort contacten geaccepteerd zijn en contacten met het bedrijfsleven niet of in mindere mate.'

In communicatietermen is Zijlstra's antwoord een klassieker.

1. Antwoord niet op de vraag.

2. Verleg trefzeker de kwestie 'corrupte viezigheid in eigen kring' naar iets ongerelateerds, door te suggereren dat het daar óók mis is, zonder erbij te vermelden dat het daar om geoorloofde, op beleidskeuzen gebaseerde structuren gaat.

3. Zeg er niet bij waarom je als staatssecretaris nooit keihard hebt opgetreden, als het inderdaad zo is dat de subsidietoekenning in de kunsten gepaard gaat met VVD-achtige omkoping, fraude, witwasserij en misbruik van gemeenschapsgeld.

4. Verklein het feit dat VVD'ers door het OM vervolgd worden tot 'contacten met het bedrijfsleven'.

Goed gedaan, zou een communicatieadviseur zeggen.

Je moet maar durven, zou een gewoon mens zeggen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden