Nog één keer de oude spelling

Van alle deelnemers aan de voorronde van het Groot Dictee der Nederlandse Taal had meneer Spaans uit Lent strikt genomen de meeste fouten, namelijk 42; hij stuurde het deelnameformulier oningevuld terug, voorzien van een brief waarin hij protesteert tegen de aanstaande spellingswijziging, die hij houdt voor 'taalverloedering' en 'tijdverspilling'....

De andere deelnemers vulden het formulier in op internet(ongeveer 2500 keer) of op papier (600) en wonden zichaanmerkelijk minder op dan Spaans, of het moest zijn om het woord'plafon', dat dikwijls veranderd werd in 'plafond'. Had nietgehoeven; het Groene Boekje rekent beide woorden goed, en dathebben wij dus ook gedaan.

Wie de papieren versie en die op internet met elkaarvergeleek, kon ook nog struikelen over conférencier (in dekrant) of confèrencier (op de website). Dat was weliswaar een(naderhand rechtgezet) foutje, maar voor het eindresultaat maaktehet niet uit; de juiste spelling is conferencier, zonder accent.

Verder bleek de voorronde niet bijster moeilijk; onder deinternetdeelnemers waren 67 mensen met nul fout, onder deinzenders van de papieren versie 74 - waarmee overigens delaatste categorie een stuk doeltreffender bleek, en dat terwijlde door hulpvaardige taalliefhebbers opgestelde lijsten met(juiste) antwoorden al op de dag van publicatie, 19 november,in groten getale rondzoemden op internet. Die zijn dus kennelijkdoor velen genegeerd; mooi zo.

Uit de 141 Nederlandse inzenders met nul fout zijn devolgende deelnemers aan het Groot Dictee geselecteerd: Karin vanBeusekom, Utrecht; Dennis Breuker, Diemen; Silke van den Brink,Haarlem; Ruud Curfs, Nijmegen; Esther van den Enden, Zoetermeer;Ruud van der Helm, Den Haag; Yvonne Jobse, Utrecht, Ines Jonker,Leeuwarden; Esther Kort, Assen; Esther Langbroek, Vlaardingen;Koen van Lankveld, Middenbeemster; Reino van Luytelaar,Veldhoven; Jörg Mutter, Nijmegen; Christijn Pronk, Zoetermeer;R.J. Schipper, Paterswolde; E. Smeets, Terneuzen; Imma van deWijer, Nuth; Manon Wilbrink, Oosterhout; A. Zomerman, Scheemda.

De Nederlandse afvaardiging bestaat bovendien uit de volgendeprominenten: Bart Chabot, dichter en performer; Geert Dales,burgemeester van Leeuwarden; Joost Eerdmans, Tweede-Kamerlid voorde LPF; Margriet Eshuijs, popzangeres; Emile Fallaux,hoofdredacteur van Vrij Nederland; Pieter van Geel,CDA-staatssecretaris van VROM; Paul Haarhuis, oud-toptennisser;Theo Hiddema, advocaat; Sophie Hilbrand, tv-presentatrice; Brechtvan Hulten, tv-presentatrice; Yvonne van den Hurk, actrice; BertKoenders, Tweede-Kamerlid voor de PvdA; Tania Kross,mezzosopraan; Paula van der Oest, filmregisseur; Jeroen Overbeek,nieuwslezer; Clairy Polak, tv-presentatrice; Sandra Reemer,zangeres; Peter Rehwinkel, burgemeester van Naarden; AdScheepbouwer, bestuursvoorzitter KPN; Jan Siebelink, schrijver;Margreet Spijker, tv-presentatrice; Nilgün Yerli, cabaretier encolumniste.

Met twintig Vlamingen - tien prominenten en tien deelnemersaan de voorronde in het dagblad De Standaard - zullen zij zichvrijdagavond 16 december in het gebouw van de Eerste Kamer inDen Haag wagen aan de tekst van het Groot Dictee, dit jaarvervaardigd door schrijver, columnist en televisiemaker HermanKoch. De uitzending is maandag 19 december om 20.20 uur opNederland 3 bij de NPS; de presentatie is in handen van PhilipFreriks en zijn Vlaamse collega Martine Tanghe. Op dezelfdezender begint om 18.10 uur de uitzending van het GrootKinderdictee der Nederlandse Taal.

Voor de laatste maal zal daarbij de spelling uit 1995 wordengehanteerd, met als leidraad in de eerste plaats het GroeneBoekje uit datzelfde jaar en in de tweede plaats de Dikke VanDale uit 1999.

Volgend najaar, bij de zeventiende editie van het GrootDictee, wordt de spelling gehanteerd die op 1 augustus 2006officieel van kracht wordt; met een nieuw Groen Boekje en eennieuwe Dikke Van Dale.

De organisatie van het Groot Dictee is in handen van hettv-productiebedrijf Men At Work, in samenwerking met deVolkskrant in Nederland en De Standaard in Vlaanderen. Over deuitslag van de voorronde is geen correspondentie mogelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden