Nog een keer De Nooijer, gaat dat zien

VAN ONZE VERSLAGGEVER ROBÈRT MISSET

AMSTERDAM - De speaker in het Wagener Stadion besefte meteen dat Teun de Nooijer zondag zijn laatste wedstrijd had gespeeld in de hockeytempel van Amsterdam. Met een spectaculaire 3-2-zege drukte Bloemendaal regerend kampioen Amsterdam vrijwel zeker uit de play-offs. De Nooijer kan nog met twee hoofdprijzen afscheid nemen. Voor Taeke Taekema dreigt echter een minder glorieus einde van zijn carrière.

Als twee 'oude eiken' werden de hockeyiconen De Nooijer en Taekema vorig jaar gekapt door bondscoach Paul van Ass. Hun verbanning leidde bijna tot een opstand in de Nederlandse hockeywereld. De Nooijer haalde Londen 2012 alsnog en sloot zijn vijfde en laatste Spelen af met een zilveren medaille.

Met een kort persbericht, op een late vrijdagavond, kondigde De Nooijer onlangs aan dat hij na een carrière van bijna twintig jaar stopt met tophockey. Typisch De Nooijer: geen poeha, geen grote woorden op een grootse persconferentie. Hij laat bij voorkeur zijn stick spreken, zoals zondag tegen het uitgerangeerde Amsterdam.

De fameuze versnelling vanaf het middenveld is er niet meer, maar zijn unieke balbehandeling is nog tot eind mei te bewonderen. Gaat dat zien hockeyliefhebbers, vergaap je nog één keer aan het rijke oeuvre van een fenomeen. De nummer 14 van het hockey heeft het bijna net zo lang volgehouden als zijn jeugdheld Cruijff en hij kan het nog steeds.

De aanname van De Nooijer voor de rust was als een fluwelen voetbeweging van voetballer Dennis Bergkamp, maar de kracht voor een afronding met de backhand ontbrak. Ook een kalende De Nooijer is de stille dirigent van Bloemendaal, de ploeg die de omschakeling tot kunst heeft verheven. Zijn passes waren niet altijd zuiver. Maar het prachtige duet tussen De Nooijer en de Australische powerhockeyer Swann leidde wel tot een door Ciriello benutte strafcorner: 0-1.

De Nooijer nam Bloemendaal wederom bij de hand toen bij een 2-1-achterstand tegen Amsterdam uitschakeling dreigde voor de play-offs. De grote sporters staan op als het nodig is en De Nooijer weet zich bij Bloemendaal omringd door de aanstormende jeugd. De toptalenten Bovendeert en Schuurman walsten door de fragiele defensie van Amsterdam, waarna Hofman de kampioen met een snoeiharde backhand van zijn voetstuk haalde: 2-3.

De speaker vroeg een staande ovatie voor De Nooijer na zijn laatste optreden in het Wagener Stadion, het aftellen was begonnen. Laconiek wandelde De Nooijer over het veld waarop hij ook met het Nederlandse team vele zweetdruppels heeft liggen. De laatste keer in het Wagener? 'Het is wel apart.'

Het riep bij De Nooijer geen hevige emoties op. 'Ik beleef het niet als een afscheidstournee. Zoals in mijn gehele carrière leef ik van wedstrijd naar wedstrijd. Mijmeren over mijn afscheid komt later wel. Ik geniet nog van elke dag dat ik op het veld sta. We hebben een cruciale stap gezet richting de play-offs. Het kon na rust de kant van Amsterdam opvallen, maar we zijn ook fysiek sterker geworden.'

Taekema had het Wagener Stadion stilletjes verlaten in de wetenschap dat hij een nagenoeg verloren seizoen beleeft. Na twee titels op rij kan Amsterdam als nummer vijf in de hoofdklasse alleen nog de Euro Hockey League (EHL) winnen. Taekema kan de slijtage steeds minder camoufleren. Hij voelde zich vorig jaar gekrenkt door de in zijn ogen 'onwaardige' bondscoach Van Ass, maar besloot zijn contract bij Amsterdam toch te verlengen.

Dit seizoen is echter een lijdensweg voor de strafcornerspecialist, die eerst aan een nekhernia werd geopereerd en de laatste weken met zijn knie tobde. Ook mentaal is Taekema allerminst fris: het blijft moeilijk de post-olympische depressie van zich af te spelen. Hij wil er niets over zeggen en mijdt de media.

Amsterdam-coach Taco van den Honert blijft Taekema beschermen, al liet hij de 33-jarige verdediger noodgedwongen te lang spelen tegen Bloemendaal. Taekema bracht meteen een impuls, toen Swann de bal na zijn scoop liet glippen en Freixa Amsterdam met een prachtige backhand op 1-1 bracht. Uit de rebound van een strafcorner van Taekema passeerde Oliva Bloemendaal-keeper Stockmann: 2-1.

Toen ging het pijnlijk mis met Taekema, die zich eerst verslikte in een duel met Bovendeert en op 2-2 met een mislukte forehand de dodelijke counter van Bloemendaal inleidde. Geen derde titel en wellicht een afscheid in stilte; zo mag de illustere carrière van Taekema niet eindigen. Coach Van den Honert, monter als altijd: 'De EHL hebben we nog nooit gewonnen, het zou een mooi alternatief zijn.'

EERSTE VERLIES VOOR LANDSKAMPIOEN DEN BOSCH

De hockeysters van Amsterdam hebben titelhouder Den Bosch zondag in het Wagener Stadion de eerste nederlaag in de hoofdklasse bezorgd: 3-1. Voor het eerst dit seizoen was Amsterdam-coach Alyson Annan lyrisch over het spel van haar ploeg, die vorige week nog een 0-0 noteerde bij hekkensluiter De Terriërs. Met knap positiespel greep Amsterdam het laconieke Den Bosch meteen bij de strot. Aan alles was te zien dat de kampioen het prestigeduel als een oefenwedstrijd voor de play-offs opvatte. Middenvelder Eva de Goede van Amsterdam won het strafcornerduel met Maartje Paumen. Paumen stond nog in de slaapstand toen ze na een mooie variant een strafcorner benutte. De Goede pushte na rust twee keer raak, waarna Hoog het duel besliste: 3-1. 'We nemen dit goede gevoel zeker mee naar de play-offs', aldus De Goede. Of bondscoach Max Caldas al een alternatief heeft voor de strafcorner van Paumen? Lachend: 'Nou, zo goed als Maartje push ik ze nog niet.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden