Nog één horde te gaan: het geld

De reeks voorwaarden die De Nederlandsche Bank (DNB) maandag heeft gesteld aan de overname van ABN Amro door het consortium van drie banken, mag geen probleem zijn....

Van onze verslaggever Geert Dekker

Fortis heeft 13 miljard euro nodig, Royal Bank of Scotland 6 miljard euro. Het derde consortiumlid, Santander, is al klaar met collecteren. Santander neemt onder meer de Braziliaanse Banco Real over uit de ABN Amro-boedel. Topman Emilio Botin bezocht afgelopen weekend de Braziliaanse president Lula. Volgens een Braziliaanse krant zei Botin tegen Lula dat ‘alleen een tsunami’ het consortiumbod kon doen afketsen.

RBS kondigde gisteren aan vandag te beginnen met ontmoetingen met beleggers over de financiering van het ABN Amro-bod.

De banken kunnen zich op de financiering concentreren nu minister Bos van Financiën op advies van DNB heeft ingestemd met het consortiumbod. Of het bod ook slaagt, hangt af van de aandeelhouders van ABN Amro. Die bespreken het bod donderdag, in combinatie met dat van de Britse bank Barclays, de partij waarmee het bestuur van ABN Amro in april een akkoord bereikte. Dat bod is ruim 13 miljard euro minder waard: 70 miljard euro om 57 miljard.

DNB en Bos hebben veel garanties geëist. Het consortium moet zich verzekeren van voldoende continuïteit in het bestuur van de bank: werknemers op sleutelposities mogen niet verloren gaan.

Daarnaast is RBS aangemerkt als verantwoordelijke partij gedurende de hele periode (drie jaar) dat de bank wordt ontvlochten. Zoals gemeld gaan Antonveneta (Italië) en Banco Real naar Santander, krijgt Fortis de Nederlandse bankactiviteiten, het vermogensbeheer en de private bank, en neemt RBS de zakenbank en de Aziatische activiteiten voor zijn rekening.

De drie banken mogen echter de eerste tijd geen fundamentele veranderingen aanbrengen in de organisatie van de bank, totdat DNB het gedetailleerde splitsingsplan heeft goedgekeurd en totdat is aangetoond dat er grip is op het management van ABN Amro.

Aan de top van de bank zullen wel enkele wijzigingen worden aangebracht. Het consortium zal, als het bod slaagt, drie nieuwe commissarissen benoemen en ten minste vijf huidige commissarissen behouden. De voorzitter van die raad wordt een onafhankelijk persoon. Dat betekent vrijwel zeker dat Arthur Martinez, de huidige voorzitter, het veld moet ruimen. Datzelfde geldt voor Rijkman Groenink. In de gisteren gepubliceerde overeenkomst met DNB staat dat het consortium aan de aandeelhoudersvergadering van ABN Amro ‘een aantal benoemingen in het bestuur’ zal voorstellen, inclusief die van bestuursvoorzitter, financiële topman en de bestuurder voor risicomanagement.

Groenink heeft inmiddels zijn verzet tegen splitsing van de bank laten varen. De risico’s van een overname van de bank door het consortium van drie banken ‘kunnen worden teruggebracht tot een aanvaardbaar niveau’, zei hij maandag in een interview met het Financieele Dagblad.

ABN Amro beveelt overigens geen van beide biedingen aan, zo zei de bank in een zondag gepubliceerde brief aan de aandeelhouders. Het is overduidelijk dat het bod van het consortium veel meer waard is, maar het splitsingsscenario is ‘in strijd met de strategie die ABN Amro altijd heeft gevoerd’.

In de VS is gisteren ophef ontstaan over de overname van de Amerikaanse bankdochter van ABN Amro, LaSalle, door Bank of America (BofA). Die koop (voor 15 miljard euro) werd in april beklonken en maakte deel uit van de deal met Barclays. Twee Amerikaanse senatoren, onder wie Barack Obama, een van de presidentskandidaten van de Democraten, hebben Ken Lewis, de topman van BofA, verzocht om een onderhoud over de transactie. De senatoren willen voorkomen dat Chicago zijn laatste grote bankhoofdkantoor kwijtraakt, en streven ernaar het verwachte banenverlies van vierduizend te beperken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden