Nog een hoofdpijndossier erbij

Maandag is de bouw van een WK-stadion stilgelegd na de dood van een bouwvakker. De helft van de locaties is nog niet klaar, ruim twee maanden voordat het toernooi begint.

RIO DE JANEIRO - De bouw van de tribunes in het Itaquerão voetbalstadion in São Paulo ligt stil. Op 12 juni moet daar de openingswedstrijd van het WK worden gespeeld, maar het is de vraag of de 'Arena van de Corinthians' op tijd wordt opgeleverd. 'We gaan het stadion niet koste wat kost afmaken', aldus de arbeidsinspecteur gisteren.


Maandagavond gaf de arbeidsinspectie opdracht de werkzaamheden in São Paulo per direct te staken. Het besluit volgt op de dood van Fabio Hamilton, een 23-jarige bouwvakker die afgelopen zaterdag van een hoogte van 8 meter viel tijdens de bouw van een tribune. Hij stierf in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.


Het Itaquerão stadion, waar Nederland op 23 juni tegen Chili speelt, is een hoofdpijndossier voor de FIFA. De bouw liep in november ook al vertraging op, nadat een hijskraan was omgevallen op het bouwterrein. De val richtte grote schade aan en veroorzaakte de dood van twee werknemers.


Overtredingen

Volgens de arbeidsinspecteur in São Paulo, Luis Antonio de Medeiros, is er sprake van ernstige overtredingen van de arbeidswetgeving. Zo zijn er geen veiligheidsnetten opgehangen en maken bouwvakkers extreem lange dagen. De bouw mag pas worden hervat als er voldoende veiligheidsmaatregelen zijn genomen, zo oordeelde hij.


'Dat het hier over het WK gaat, maakt me niets uit', zei Medeiros dinsdag. 'De wetten moeten worden nageleefd, de integriteit van de werknemers staat hier op het spel', aldus de inspecteur die een lange reeks klachten zegt te hebben ontvangen over slechte arbeidsomstandigheden. 'Wij hanteren een andere standaard dan de FIFA.'


Het is niet de enige Oranje-speelstad die in een race tegen de klok is verwikkeld. In het Beira-Rio stadion in Porto Alegre moeten de technische faciliteiten, nodig voor bijvoorbeeld tv-uitzendingen, nog worden aangelegd. Nederland speelt hier tegen Australië.


In Curitiba, waar de Spanjaarden hun hoofdkwartier hebben, zit de helft van de stoeltjes nog in de verpakking. Hoewel delen van het stadion in de steigers staan, speelden Braziliaanse teams er zaterdag een vriendschappelijke wedstrijd. Journalisten waren niet welkom bij het evenement, bedoeld als WK-testwedstrijd, omdat de persruimtes nog gebouwd moeten worden.


Ook de Amazone Arena in Manaus is nog niet af. De grasmat heeft veel schade opgelopen omdat verkeerde kunstmest was gebruikt. Tijdens testwedstrijden bleek een deel van de toiletten niet te werken. Er stonden ellenlange rijen bij de eetgelegenheden. 'Er moeten nog wat verbeteringen worden aangebracht', erkende een woordvoerder van het lokale organisatiecomité.


Eigenlijk hadden alle stadions op 31 december af moeten zijn, zodat er genoeg tijd is om faciliteiten te testen en eventueel te verbeteren.


Dat de helft van de stadions nog niet klaar is, komt in de eerste plaats door financiële problemen. Een Braziliaanse ontwikkelingsbank verstrekt leningen aan publieke en private partijen die investeren in de bouw van de stadions. Doordat de kosten veel hoger zijn dan aanvankelijk was begroot, vergt de juridische controle op de leningen meer tijd.


Ook stakingen, personeelsgebrek en zeven dodelijke ongelukken hebben de bouwwerkzaamheden vertraagd. Op verschillende plaatsen zijn de werkzaamheden tijdelijk stilgelegd na overtredingen van de arbeidswetgeving.


Jér¿me Valcke, secretaris-generaal van de FIFA, uitte zaterdag zijn medeleven na het ongeval. 'Ik ben diep bedroefd vanwege de tragische dood van een bouwvakker in São Paulo', twitterde hij.


Over de bouwstop van het Itaquerão stadion heeft hij zich nog niet uitgelaten. Vorige week zei Valcke 'groot vertrouwen' te hebben in de goede afloop en een succesvol WK.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden