Nog altijd last van 'de weigering'

Bobsleepiloot Edwin van Calker wil niet meer praten over de angst die hij ineens kreeg in Vancouver. Met een nieuwe sponsor en een nieuwe slee probeert hij nu Sotsji te halen.

oranjewoud Nog een paar dagen moet Edwin van Calker door het leven als de bobsleeër die op het belangrijkste moment van het jaar door de angst bevangen raakte. Het is de erfenis van zijn geruchtmakende weigering om zijn viermansbob te laten afdalen bij de Winterspelen, in februari.


Vandaag zullen de beelden van het olympische echec in Whistler zeker worden vertoond in het sportjaaroverzicht van de NOS. En wie weet waar en wanneer het moment nog meer voorbijkomt dat een roemloos einde leek te maken aan de bobcarrière van de nu 31-jarige Van Calker.


Over het gebeuren spreekt de piloot daarom liever niet meer. Hij hoopt het verleden te kunnen laten rusten. Maar maandag was dat in elk geval onomkoombaar, toen de Drent bekendmaakte dat hij nog een poging onderneemt de Spelen te bereiken, die van Sotsji in 2014.


In een Fries hotel presenteerde hij zowel een nieuwe geldschieter als een slee. De firma Lowergy raakte pas in november in gesprek met Van Calker, maar committeerde zich meteen voor de gehele olympische cyclus. 'Edwin heeft na zo'n gebeurtenis de draad weer opgepakt. Zoiets zegt genoeg', lichtte eigenaar Wolf Nathan toe.


De ondernemer, die zich richt op het energiezuinig maken van woningen en panden, was er daarom naar eigen zeggen snel uit met de bobber. Veel van zijn collega's begonnen echter niet eens aan de onderhandelingen, ondervond Paul Wüst.


Wüst ging namens Van Calker op zoek naar een sponsor, maar kreeg als meest gestelde wedervraag: durft Van Calker in Sotsji wél naar beneden? En zelfs de geldschieter die toehapte, waarschuwde: als Van Calker weer door bangheid wordt overvallen, stuurt hij de slee desnoods zelf naar de olympische finish.


Het verleden kan de piloot niet meer veranderen. Daarom zegt hij zich te richten op de toekomst. Maar het duurde wel drie maanden voordat hij zich voorgoed over zijn olympische deceptie kon heenzetten. 'Want zo mocht het niet eindigen.'


Er was bovendien een aantal gesprekken voor nodig om de vertrouwensband te herstellen met zijn twee overgebleven teamgenoten. Broer Arnold en Sybren Jansma gaan het olympische avontuur daarom nog eenmaal aan. Timothy Beck is gestopt en vervangen door de ervaren Cesar Gonzalez.


Verder heeft de nasleep van Whistler Van Calker vooral rugdekking gekost. De directeur van sponsor Eurotech concludeerde al tijdens de Spelen dat de bobber in zijn ogen 'niet aan de norm van een topsporter voldeed'. Bovendien moet het team, bovenop het verlies van andere geldschieters, voorlopig ook verder zonder steun van de bond.


Pas na het seizoen wordt bekeken of Van Calker en zijn team voldoen aan de norm van de nationale federatie. 'We willen alleen teams steunen die in 2014 goed genoeg zijn voor de topacht', verduidelijkte topsportcoördinator Koen van Nol.


Het geld bij de bond gaat dit seizoen vooral op aan talentontwikkeling. Pas als de resultaten bevallen, die bij het EK en WK voorop, komen Van Calker en zijn ploeggenoten wellicht weer in beeld voor een plaats in Team NL.


Wel mogen ze nu al gebruik maken van medische faciliteiten en krijgen ze een kleine ondersteuning in hun materiaal van de bond. Van Calker hoopt hoe dan ook op samenwerking met de nieuwe bondscoach, de Amerikaanse oud-piloot Todd Hays.


'Het is idioot als de bond en wij los van elkaar verder gaan', zei hij, in afwachting van de komende dagen, waarop hij nog een paar keer zal worden aangemerkt als een van de grootste verliezers van het sportjaar.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden