Update

Nog altijd dreiging meltdown kernreactor Fukushima

TOKIO/WENEN - In de Japanse kerncentrale Fukushima 1 is vandaag opnieuw een grote explosie geweest. Twee dagen na de ontploffing in reactor één van deze centrale was er vandaag ook een ontploffing in het gebouw van reactor drie. Daardoor zijn meer dan tien gewonden gevallen. De Japanse vertegenwoordigers bij het Internationaal Atoomenergieagentschap in Wenen meldden dat het reactorvat niet is beschadigd als gevolg van de explosie van waterstof. Het controlecentrum van de reactor werkt nog steeds.

ANP
Een Japanse legerofficier overlegt met zijn collega's over de evacuatie van omwonenden in de buurt van de kerncentrale van Fukushima. Beeld epa
Een Japanse legerofficier overlegt met zijn collega's over de evacuatie van omwonenden in de buurt van de kerncentrale van Fukushima.Beeld epa

De splijtstaven in reactor nummer een staan nu helemaal zonder water, meldt het Japanse persbureau Jiji. Dat verhoogt het risico op een meltdown van de reactor.

Oververhitting

Het koelsysteem in reactor nummer twee van de kerncentrale is uitgevallen, maar met behulp van zeewater wordt oververhitting voorkomen. Dat berichtte de Japanse persdienst Jiji Press op gezag van de eigenaar van de kerncentrale. De problemen met de koelsystemen in de reactors nummer één en drie leidden tot de explosies in de centrale, die ongeveer 240 kilometer van Tokio ligt.

De Japanse autoriteiten proberen de problemen in Fukushima 1 met man en macht de baas te blijven uit vrees voor het stralingsgevaar dat kan ontstaan wanneer de kern van een reactor oververhit raakt. Meer dan 200.000 mensen zijn geëvacueerd uit een gebied met een straal van 20 kilometer rond de centrale.

Vloedgolf

De kerncentrale staat aan de kust die vrijdag het zwaarst werd getroffen door een vloedgolf. Die tsunami werd veroorzaakt door een van de hevigste aardbevingen die ooit zijn geregistreerd. De beving onder de bodem van de zee had een kracht van 8,9 op de schaal van Richter en het epicentrum lag ten oosten van het Japanse hoofdeiland Honshu. Gevreesd wordt dat vooral als gevolg van de tsunami meer dan tienduizend mensen zijn omgekomen. Langs de kust van de provincie Miyagi alleen al zijn volgens de autoriteiten vandaag zeker tweeduizend lijken aangespoeld.

In de Japanse hoofdstad Tokio is vandaag na een nieuwe krachtige naschok van de aardbeving van vrijdag opnieuw een verkeerschaos ontstaan. Japan Rail, het grootste openbaarvervoerbedrijf van Japan, legde alle lijnen in de hoofdstad op vier na stil. In de stations is het zo druk dat de reizigers zich niet alleen op de perrons, maar ook in de andere ruimtes van de stations verdringen. Ook het treinverkeer naar het vliegveld Narita is stilgelegd.

Kunstrijden

De wereldkampioenschappen kunstrijden, die binnenkort in Tokio zouden worden verreden, zijn wegens de zware aardbeving uitgesteld. De internationale schaatsfederatie ISU heeft dat vandaag gezegd. De wedstrijden zouden op 21 maart beginnen.

De aandelenbeurs in Tokio leed de eerste vandaag na de verwoestende natuurramp het zwaarste verlies op één dag sinds oktober 2008. Een miljardeninjectie van de Japanse centrale bank kon het tij niet keren. Het land lijdt als gevolg van de ramp onder nijpende tekorten aan onder meer brandstof. Om stroom te sparen blijven scholen en veel ondernemingen dicht. Miljoenen mensen in het rampgebied zitten nog zonder stroom.

Poetin
De Russische premier Vladimir Poetin zei vandaag dat Rusland geen aanleiding ziet om de nucleaire plannen voor de komende jaren te herzien. Het land is van plan om tientallen nieuwe kerncentrales te bouwen.

null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden