Nog altijd 10 presentatoren bij Publieke Omroep met inkomen boven de norm

Het aantal presentatoren bij de Publieke Omroep dat nog boven de balkenendenorm verdient, is vorig jaar gedaald naar tien. Dat is nog altijd meer dan het maximum van acht dat in 2009 door de overheid werd bepaald.

Matthijs van Nieuwkerk hoort bij de acht presentatoren die meer mogen verdienen dan de balkenendenorm. Beeld null
Matthijs van Nieuwkerk hoort bij de acht presentatoren die meer mogen verdienen dan de balkenendenorm.

De NPO laat weten dat dat aantal nog niet kan worden gehaald als gevolg van lopende contracten. 'Maar dat willen we wel graag', stelt een woordvoerder. Bij aflopende contracten wordt daarom steeds een nieuw contract afgesloten met salarissen onder of op de norm van 181.000 euro, de huidige balkenendenorm.

Belastingbetaler
Naar verwachting zal in 2013 het aantal van acht toegestane uitzonderingen wel worden behaald, weet de woordvoerder. Daarvan mogen er vijf bij de tv werken en drie bij de radio. Sinds de 'Beloningscode Presentatoren Publieke Omroep' in september 2009 van kracht werd, zijn al zeven presentatoren fors minder gaan verdienen. Maar daar moeten er dus nog twee bij. Overigens wordt het bedrag dat iemand boven de norm verdient steeds door de omroepverenigingen zelf betaald, 'niet door de belastingbetaler', benadrukt de NPO.

BNN
Van de huidige tien veelverdieners werken er vier bij BNN. De publieke omroep geeft geen namen vrij, maar vermoedelijk gaat het om de presentatoren Patrick Lodiers, Ruben Nicolai, Coen Swijnenberg en Sander Lantinga. Deze laatste twee presenteren het succesvolle 3FM-radioprogramma De Coen & Sander Show. De salarissen variëren van 225.000 tot 201.000 euro, waarvan er volgens de NPO twee vanaf 2013 onder de norm zullen gaan verdienen.

Van Nieuwkerk
Voorts heeft de VARA drie presentatoren in de lijst over 2011. Daarvan ging er één in augustus al achteruit in salaris, zeer waarschijnlijk Paul Witteman, die dit afgelopen jaar al in enkele interviews erkende. Bij de overige twee topverdieners van de omroep gaat het vrijwel zeker om Matthijs van Nieuwkerk en Paul de Leeuw. Zij verdienen volgens het jaarverslag 491.025 en 374.583 euro, al is dus niet bekend wie bij welk bedrag hoort.

Dan zijn er nog de KRO en de TROS met respectievelijk één en twee goedverdienende presentatoren. Die van de KRO verdient 199.780, maar kreeg per begin dit jaar een contract met bijbehorend salaris onder de norm, vermoedelijk gaat het hier om Yvon Jaspers, presentatrice van Boer Zoekt Vrouw. Bij de TROS krijgt 'presentator 1' 376.000 euro, hier gaat het om Antoinette Hertsenberg, waarvan het hoge salaris al eerder uitlekte. Zij tekende in 2008 een contract voor zes jaar. De tweede TROS-presentator krijgt 285.423 euro, vermoedelijk Ivo Niehe of André van Duin.

Bestuurders
Voor de meeste omroepbestuurders is sprake van een normering van de beloning volgens de zogenaamde balkenendenorm, meldt de NPO. Drie bestuurders verdienen nog wel boven de norm, blijkt uit de cijfers van de NPO: hier gaat het om de directeur NCRV (€ 208.000) en twee leden van de Raad van Bestuur NPO (zij verdienen € 203.769 en € 210.054). Overigens gaat het hier niet om de huidige twee bestuursleden Henk Hagoort en Shula Rijxman benadrukt de woordvoerder; zij verdienden onder de norm. Van de twee bestuurders waarvan de namen ook niet bekend worden gemaakt, is er een al geruime tijd ziek en doet de ander nog tot 2013 allerlei projecten voor de omroep.

Ook Paul de Leeuw verdient met ruim drie ton boven de norm. Beeld null
Ook Paul de Leeuw verdient met ruim drie ton boven de norm.
Namen worden door de NPO niet bekendgemaakt, maar de kans is aanwezig dat de goedbeluisterde 3FM-dj's Sander Lantinga en Coen Swijnenberg bij de topverdieners van BNN horen. Beeld null
Namen worden door de NPO niet bekendgemaakt, maar de kans is aanwezig dat de goedbeluisterde 3FM-dj's Sander Lantinga en Coen Swijnenberg bij de topverdieners van BNN horen.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden