NieuwsJihadisten

Nog 85 van de 300 Nederlanders die naar Syrië afreisden zijn onder de wapens bij IS

Ongeveer 85 van de 300 Nederlanders die sinds 2012 uit jihadistische motieven naar Syrië of Irak afreisden, zijn nog altijd lid van terreurorganisatie Islamitische Staat. Dat blijkt uit een gedetailleerd overzicht van de Nederlandse Syriëgangers dat is opgesteld door de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD).

Hassan Bahara
Mannen verlaten het laatste Syrische IS-bolwerk Baghouz. Beeld AFP
Mannen verlaten het laatste Syrische IS-bolwerk Baghouz.Beeld AFP

Onbekend is of de Nederlandse IS-leden zich bevinden in het Syrische woestijndorp Baghouz, waar IS het laatste restje kalifaat probeert te verdedigen tegen Koerdische rebellen. Vorige week woensdag en vrijdag stonden vrachtwagens van de Koerdische rebellen klaar om IS’ers een veilige aftocht uit Baghouz te bieden. Onder de evacués waren Europese Syriëgangers die tot de meest volhardende IS-leden behoren.

Als de Nederlandse IS-leden heelhuids op een van de vrachtwagens hebben kunnen stappen, dan zullen ze vermoedelijk binnenkort worden vervoerd naar een van de Koerdische vluchtelingenkampen of gevangenissen in Noord-Syrië. Daar treffen ze vijftien landgenoten – tien vrouwen en vijf mannen – die zich al eerder overgaven aan de Koerden. Het aantal meerderjarige Nederlandse Syriëgangers in Koerdische handen zou daarmee op 100 kunnen uitkomen. Zij worden vergezeld door ongeveer 120 kinderen, van wie driekwart in Iraaks of Syrisch strijdgebied is geboren.

Repatriëren?

Sinds een paar weken is er flink debat over het lot van deze Syriëgangers in Koerdische vluchtelingenkampen en gevangenissen. Daar laten of repatriëren? De discussie werd op scherp gesteld door de Amerikaanse president Donald Trump. Die eist dat westerse landen hun burgers terugnemen – anders zullen ze vrijgelaten worden, met alle veiligheidsrisico’s van dien.

Erg veel animo is er niet in Nederland en de rest van Europa om Syriëgangers terug te halen. In het dinsdag verschenen dreigingsbeeld van Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) staat dat er nog altijd een ‘reële dreiging’ uitgaat van de vrouwelijke Syriëgangers, aangezien zij enkele jaren doorbrachten in strijdgebied waar zij vaak faciliterende rollen vervulden. Ook van een deel van de jongens boven de negen jaar kan een dreiging uitgaan, stelt de NCTV. Zeker als deze jongens getraind zijn of strijdervaring hebben. Zelfs van vrouwen en minderjarigen die niet getraind zijn of deelnamen aan de gewelddadige strijd, kan op de lange termijn een potentieel gevaar uitgaan vanwege de structurele blootstelling aan de gewelddadige ideologie van IS.

NCTV: Salafisme vormt nog steeds bedreiging voor nationale veiligheid

Salafistische kringen in Nederland vormen nog altijd ‘een belangrijke vind- en ontmoetingsplaats voor jihadisten’. Dat stelt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) in het nieuwste dreigingsbeeld, dat vandaag bekend is gemaakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden