NOG 632 DAGEN TOT DE EMU
1 januari 1999 moet het zover zijn: de geboorte van de Economische en Monetaire Unie. De dracht van de EMU is lang en wordt steeds zwaarder, vooral door de zwakke economische prestaties van Duitsland en Frankrijk....
DREI IST DOCH DREI
Is drie nou drie, of toch niet? Minister Waigel lijkt zijn eigen EMU-slogan 'Drei ist Drei' onderuit te hebben gehaald. Na de Europese ministerraad van Financiën in Noordwijk zei hij zaterdag tegenover enkele Britse verslaggevers: 'Ik heb mezelf nooit vastgepind op drie procent.'
Tweede quote: 'Als ik in het verleden heb gezegd: drie procent is drie procent, dan bedoelde ik niet noodzakelijkerwijze exact 3,0 procent.'
Die uitspraken werden als groot nieuws gebracht: Duitsland versoepelt zijn standpunt over de heilige norm voor het financieringstekort. Ook Waigel zou eindelijk toegeven dat het Duitse tekort dit jaar waarschijnlijk hoger uitkomt dan de EMU-norm van 3 procent.
Maar gisteren was de oude vertrouwde slogan weer terug. 'Drie procent is drie procent en dat blijft het', zei Waigel weer. Een woordvoerster van Financiën in Bonn zei dat Waigels opmerkingen in Noordwijk grappig waren bedoeld. Het was 'humor' die door het journaille niet goed was begrepen.
Zelf gooide ze er nog een dijenkletser tegenaan: 'Ik bedoel dit ironisch, maar we zouden op de persafdeling van het ministerie ook een antwoordapparaat kunnen installeren met de mededeling: drei ist drei en de criteria zullen strikt worden geïnterpreteerd.'
BANKEN EN EURO
De komst van de ene Europese munt jaagt de banken op kosten. Boekhouden in guldens is er niet meer bij, dat moet straks in euro's gebeuren. Dat betekent aanpassing van alle software.
Tegelijkertijd lopen de banken tegen een ander ongemak aan. De software heeft ook problemen met de eeuwwisseling. Om te voorkomen dat de systemen begin 2000 vast komen te zitten, moeten de programma's aangepast worden.
De banken zijn bezig beide problemen in één keer op te lossen. Dat heeft de drie grootbanken, ABN Amro, Rabo en ING, vorig jaar al 765 miljoen gulden gekost. De komende jaren zal de rekening nog verder oplopen. Het goedkoopste uit is op dit moment ING met een kostenpost van 175 miljoen. De verwachting is dat het twee keer zoveel kan worden. ABN Amro zit nu met 340 miljoen al bijna op dat dubbele bedrag en verwacht dat de half miljard binnen bereik kan komen.
EEN + ACHT = NEGEN
Twee geduchte economische zieners, het Centraal Planbureau en het Internationale Monetaire Fonds, deden deze week een gooi naar de voorspelling van de week. Beide instellingen denken dat Duitsland en Frankrijk als eerste de EMU zullen halen.
Het verschil zit in Italië. Volgens het Fonds zal Italië het halen, het Planbureau denkt van niet. De Italiaanse premier Prodi schaarde zich tot twee keer toe aan de zijde van, inderdaad, het IMF. De Luxemburgse premier Juncker houdt het vager. Hij denkt dat 'een grote groep' landen de EMU zullen halen.
De prijs gaat echter naar heel iemand anders, onze eigen Wim Duisenberg, nog president van De Nederlandsche Bank en binnenkort president van het Europees Monetair Instituut. Bij begin van de EMU wordt het EMI de ECB, de Europese Centrale Bank. Wie president van de ECB wordt staat nog niet vast, al denkt iedereen, behalve de Fransoos, dat het Duisenberg wordt.
Duisenberg heeft zelf geen twijfel. Sinds kort heeft hij een onderkomen in Frankfurt, de zetel van EMI en ECB. Het appartement is voor negen jaar gehuurd.
Duisenberg in Het Parool: 'Een jaar EMI. En de benoemingstermijn voor centralebankpresidenten is acht jaar. Eén plus acht is negen.'
Redactie: Harko van den Hende.
m.m.v. Peter de Graaf