NOG 58 DAGEN TOT DE EMU

Jean-Claude Trichet, de Franse centrale bankpresident en beoogd opvolger van Wim Duisenberg, is tegen het uitgeven van overtollige bankreserve's. Als overheden hiermee 'leuke dingen' financieren dan neemt het vertrouwen in de euro af....

Eurobankiers tegen 'leuke dingen'

Trichet reageerde vorige week op de oproep van de Italiaanse oud-premier Romano Prodi om overtollige reserve's voor nieuwe wegen en spoorlijnen te gebruiken. De nationale centrale banken hebben geld teveel door de invoering van de euro. Centrale banken in de eurolanden hebben goud en buitenlandse valuta in reserve om de waarde van hun nationale munt te beschermen. Vanaf 1 januari hoeft dat niet meer, omdat de Europese Centrale Bank (ECB) dan de bescherming van de euro op zich neemt. De ECB heeft hiervoor minder reserve's nodig dan de eurobanken nu in de kluis hebben liggen.

De Italiaan Prodi heeft zijn begerige ogen op deze overtollige fondsen gericht. Trichet vindt dit een gevaarlijke ontwikkeling en stelt: 'alle Europese centrale banken en de ECB zijn tegen dit gebruik van de bankreserve's.'

Alle Europese centrale banken? In Nederland maakte De Nederlandsche Bank weliswaar 5 miljard gulden overtollige reserve's over naar het ministerie van Financiën. Maar minister Zalm en bankpresident Wellink verbaasde door een deel van dit geld (115 miljoen gulden) in een particulier kunstfonds te storten. Dit fonds aarzelde niet en kocht het veelbesproken schilderij Victory Boogie Woogie van Piet Mondriaan voor 80 miljoen gulden.

Dankzij Trichet weten we nu dat de kunstaankoop het vertrouwen in de euro heeft geschaad. Of schaden alleen nieuwe Italiaanse wegen het vertrouwen?

Engelsen willen meedoen

Gordon Brown, minister van Financiën van Groot-Brittannië, wil de euro. Een meerderheid van de bedrijven die zijn verenigd in de CBI (Confederation of British Industry), de organisatie waarin de grootste werkgevers zijn vertegenwoordigd, ook. Nu moet alleen het Britse publiek nog worden overtuigd.

Brown hield maandag een toespraak voor de CBI en luidde een nieuwe versnelling in van de Britse euro-voorbereidingen. Stapje voor stapje, uiterst behoedzaam, maar niettemin steeds duidelijker, schuifelt Groot-Brittannië aan Browns hand richting euro.

Het grote obstakel voor Brown is dat hij de burger een euroreferendum heeft beloofd. Op dit moment zouden de eurovoorstanders zo'n volksraadpleging winnen. Maar het is voorzichtig manoeuvreren geblazen. De eurotegenstanders zijn machtig: mediamagnaten als Murdoch (The Times, The Sunday Times, The Sun, News of the World) en Black (Daily Telegraph) zijn fel tegen de euro en gebruiken hun invloed om de munt onder vuur te nemen.

De tactiek van de Labourregering is duidelijk. Eerst moet het bedrijfsleven zich achter de euro opstellen, en dan zullen publiek en media vanzelf wel volgen -hoopt Brown.

Brown maakte bekend dat zestig procent van het Britse bedrijfsleven zich inmiddels voorbereid op de komst van de euro.

Italianen eensgezind

Waar de Duitsers strijden tussen de politiek en de Bundesbank, zijn Italianen het eens. Antonio Fazio, de Italiaanse centrale bankpresident, en Carlo Ciampi, de Italiaanse minister van Finnanciën, vinden allebei dat de overheid meer aan infrastructuur moet uitgeven. De bankier voegde daar wel aan toe dat de Europese inflatie laag moet blijven en dat ook de overheidsschuld niet mag stijgen.

Fazio en Ciampi sluiten zich hiermee aan bij de recente geluiden van sociaal-democratische regeringsleiders om via meer overheidsuitgaven de Europese werkloosheid aan te pakken. Fazio riep de Europese overheden op om vooral de vraag in Europa aan te zwengelen, mits de overheidstekorten niet oplopen. Dat zal moeilijk worden. Fazio zal toch geen renteverlaging in gedachten hebben?

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden