NOG 44 DAGEN TOT DE EMU

Meer en meer Denen zien de euro zitten. Eurovoorstanders maken nu 47 procent uit van de Deense bevolking, terwijl nog maar 39 procent mordicus tegen is....

Denen willen euro

De verhouding van de Denen met de euro is moeizaam. In 1992 stemden ze in een referendum tegen het Verdrag van Maastricht. Een jaar later gingen zij wel acoord, mits zij buiten de Europese Monetaire Unie en zonder euro konden blijven.

Nu betalen de Denen de rekening. De rente in Denemarken is tijdens de onrust op de financiële markten omhoog geschoten. Recent kon de Deens centrale bank de rente weer verlagen naar 4,4 procent. Maar dit is nog bijna een procentpunt hoger dan de gemiddelde rente in het eurogebied.

Zodra de portemonnee wordt geraakt, verdwijnen de principes. Poul Nyrup Rasmussen, de Deense premier, kondigt in het blad Boersen News Magazine aan dat de Denen in 2001 een nieuwe kans krijgen om te stemmen over de euro. 'Dan hebben de Denen de tijd gehad om te beoordelen of de EMU werkt', aldus Rasmussen.

Italiaanse haviken

Naast Fazio, de Italiaanse centrale bankpresident, is er nog een Italiaan die het opneemt voor het Europese Stabiliteitspact. Tommaso Padoa-Schioppa is lid van het bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB). Hij verklaarde zaterdag tegenover een Italiaanse krant dat 'het stabiliteitspact niet veel ruimte laat voor interpretatie verschillen'.

De Italiaanse regering van premier D'Alema heeft herhaaldelijk gepleit voor een 'flexibele interpretatie' van het stabiliteitspact. D'Alema wil de overheidsinvesteringen buiten het pact houden om te voorkomen dat de Italiaanse economie in een recessie terecht komt.

Daar wil Padoa-Schioppa niets van weten. De Italiaan in het ECB-bestuur staat bekend als een bijzonder intelligent en scherp analiticus. Hij stelt dat de Europese economie helemaal geen 'duw' nodig heeft, omdat de economie nog groeit.

Volgens het Europese stabiliteitspact mogen regeringen alleen de begrotingstekorten laten oplopen in tijden van economische recessie. Dat betekent dat pas bij twee kwartalen negatieve groei tussen de 0,75 en 2 procent, Italië het begrotingstekort mag laten oplopen.

Italië groeit nu het traagste van het eurogebied. Dit land zal dus als eerste euroland tegen de grenzen van het stabiliteitspact aanlopen.

ECB vergroot staf

De Europese Centrale Bank(ECB) wil de staf vergroten in komende jaren met enkele honderden nieuwe mensen. Nu werken er bij de bank slechts 400 man. Dit is een fractie van het aantal bij de nationale centrale banken in euroland. Daar werken in totaal zestigduizend mensen.

De aankondiging van de ECB komt op een moment dat de ECB en de nationale banken verwikkeld zijn in een gevecht om de macht. De ECB vormt samen met met de nationale banken het Europees Systeem van Centrale Banken (de ESCB). De nationale banken zijn bevreesd dat zij op termijn niet veel meer te vertellen zullen hebben.

Antonio Fazio, de Italiaanse centrale bankier, zei vorige week in de Financial Times, dat de invloed van de nationale banken groot moet blijven. Hij is bevreesd voor het verschuiven van de monetaire zeggenschap naar Frankfurt.

Fazio en zijn collega's hebben de macht om te voorkomen dat zij invloed verliezen. Voor de vergroting van de staf heeft de ECB namelijk de goedkeuring nodig van de nationale centrale banken in de ESB.

De ECB-werknemers klagen al maanden over de hoge werkdruk in de EMU-voorbereiding. 'ÉÉ man doet hier het werk van een hele afdeling', klaagde een ECB-werknemer onlangs. De nationale banken zullen zijn werkdruk niet willen verlagen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden