Nog 42 maanden een volstrekte malloot als president van de VS

'Wij zitten nog 42 maanden opgescheept met een ongeleid projectiel.'

Vandaag is het de honderdste dag van het presidentschap van Donald Trump. Ter gelegenheid van dat heuglijke feit gaf hij twee interviews. Vorige week sprak Julie Pace van persbureau AP met Trump, deze week mochten drie verslaggevers van Reuters de machtigste man ter wereld ondervragen.

Het leukst maar tevens meest beangstigend om te lezen is de integrale weergave van het gesprek met Pace, terug te lezen op apnews.com. De journaliste doet even moedige als wanhopige pogingen nog een beetje lijn in het gesprek te houden, maar dat is tot mislukken gedoemd. Ze zit tegenover een man die is gespecialiseerd in wartaal, bizarre overgangen en uitspraken die moeiteloos zijn te kwalificeren als volstrekte nonsens, bijvoorbeeld zijn bewering dat hij voor 2016 nog nooit van WikiLeaks had gehoord - in 2010 pleitte hij al voor de doodstraf voor oprichter Assange.

Een van de vele hoogtepunten is de volgende dialoog:

Trump: 'Oké. Ik heb geleerd iets te doen waartoe ik mezelf nooit in staat had geacht. Ik kijk niet meer naar CNN.'

AP: 'U zei net dat u dat wel deed.'

Trump: 'Nee. Nee, dat was terloops, wat zei ik net?'

AP: 'U zei net...'

Trump: 'Waar? Waar?'

AP: 'Twee minuten geleden.'

Zestien keer staat in de transcriptie het woord 'unintelligible' - dan zegt Trump iets onbegrijpelijks wat degene die het bandje heeft uitgetikt met geen mogelijkheid op logische wijze in de tekst heeft weten te voegen. Unintelligible had als kop kunnen dienen.

De dialoog tussen Trump en Pace zou ook een vervreemdende toneeltekst kunnen zijn - ik vermoed dat de ene helft van het theaterpubliek halverwege de slappe lach zou krijgen en de andere helft hoofdschuddend om zo veel absurditeit de zaal zou verlaten.

Het gaat hier om gesprekken met de president van de Verenigde Staten, die zijn publiek wil laten geloven dat zijn eerste drie maanden als een grote triomftocht mogen worden beschouwd - terwijl de werkelijkheid is dat hij, behalve 59 kruisraketten (79, meent Trump zelf) op een Syrische luchtmachtbasis, vrijwel niets tot stand heeft gebracht. Toen hij besloot tot die aanval realiseerde Trump zich ineens dat het allemaal echt is, wat hij doet. 'Er hadden doden kunnen vallen.'

De president zegt op zeker moment tegen Pace dit, over zijn nieuwe baan: 'Ik heb me nooit gerealiseerd hoe groot het was.' Dat was geen slip of the tongue, want iets soortgelijks zegt hij een paar dagen later tegen het trio van Reuters: 'Ik dacht dat het veel gemakkelijker zou zijn.' Dat zou al een vreemde uitspraak zijn wanneer hij afkomstig was van de burgemeester van Schiermonnikoog, maar in het geval van de president van de VS is het ronduit zorgwekkend.

Het goede nieuws is dat Donald Trump zich kennelijk langzaam maar zeker begint te realiseren dat het presidentschap iets anders is dan de presentatie van een realityshow. Mogelijk trekt hij daaruit verstandige conclusies, al geven de twee gesprekken daarvoor eerlijk gezegd niet direct indicaties. Het slechte nieuws is dat Trump zichzelf kennelijk schromelijk heeft overschat en het presidentschap als een eitje zag.

Te laat, hij is pas honderd dagen onderweg en heeft nog een kleine 1.300 dagen te gaan, de wereld heeft nog 1.300 dagen Trump voor de boeg - wij zitten nog 42 maanden opgescheept met een ongeleid projectiel.

Het is misschien wat kort door de bocht iemand op grond van twee interviews krankzinnig te verklaren, hem af te schilderen als een chaotische denker die er niet in slaagt twee coherente zinnen aan elkaar te plakken en iets dat lijkt op een betoog te formuleren. Of als een patiënt die lijdt aan grootheidswaan en die niet uitsluit dat hij als de beste president ooit de geschiedenis zal ingaan en tevens als een uitzonderlijk speecher.

Te gemakkelijke oordelen zijn mogelijk, maar Trump doet er zelf in elk geval alles aan het beeld van een volstrekte malloot te bevestigen.

Een malloot, een warhoofd dat geen flauw benul lijkt te hebben van de ingewikkelde kwesties die op zijn bordje liggen. Dat maakt hem gevaarlijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden