Nog 401 dagen tot de emu

Het was me het weekje wel. Maandag naar Den Haag voor het congres Euro in Retailing. Dat was nog niks vergeleken met dinsdag....

Druk, druk, druk

Korting

De euro, zo bezweren zij die de Europese munt hebben bedacht, zal grote voordelen hebben. Maar voordat hij er is, kost hij alleen maar geld. Om binnen te mogen bij de conferentie over 'de euro en de gevolgen voor uw automatisering', moet 1695 gulden worden worden overgemaakt naar het Institute for International Research. De workshop de dag erna is tweehonderd gulden goedkoper. 'En natuurlijk hebben wij een mogelijkheid voor een korting bij een eventuele combinatie', zegt RobertJan Suurmeijer, conferentiemanager bij IIR.

Op de drie conferenties die de organisatie de afgelopen weken over de euro heeft georganiseerd, kwamen per keer zo'n vijftig personen af. Vergeleken met eerdere euroconferenties van IIR is de belangstelling niet duidelijk toe- of afgenomen. 'We zien wel een verschuiving bij bedrijven. Nu komen ook de iets kleinere bedrijven op de bijeenkomsten af. Hun ogen beginnen nu ook open te gaan', zegt Suurmeijer.

Geheim

Een van de concurrenten van IIR op de conferentiemarkt is Euroforum, een organisatie die al bestond voordat Europa tot de euro besloot. Euroforum hield vorige week liefst zes congressen, verspreid over twee dagen, over de euro. Vraagje aan de woordvoerder van Euroforum:

- Hoe groot was de belangstelling?

'Deze informatie geven wij niet.'

- Waarom niet?

'Daar hebben wij bepaalde redenen voor.'

- Wat zijn die dan?

'Dat zeggen wij niet.'

- Wat kost zo'n congres?

995 Gulden. En dat is exclusief btw.'

Goudvoorraad

De Duitse centrale bank legt met een zekere regelmaat de plechtige belofte af geen grammetje van haar goudvoorraad te zullen verkopen. Zoiets zou je nooit uit de mond van een Nederlandse centrale bankier horen. Dat zou ook weinig geloofwaardig klinken: De Nederlandsche Bank heeft in enkele jaren tijd een derde van haar goud verkocht.

De Nederlandsche Bank is niet de enige centrale bank die haar goudbroodjes te gelde maakt. De golf van goudverkopen, die al heeft geleid tot een goudprijs die in twaalf jaar niet meer zo laag is geweest, geeft het afbrokkelende monetaire belang van dit edelmetaal aan. Met de euro en de daarbij behorende Europese Centrale Bank (ECB) kan het goud nog een extra klap worden toegebracht.

Een aantal Europese centrale bankiers vindt het onnodig om de ECB met een kapitaal op te zadelen dat voor een deel uit goud bestaat. Goud is ouderwets vinden zij en levert bovendien minder op dan kapitaal dat uit valuta's bestaat waarop rente kan worden gevangen.

De Nederlandsche Bank heeft in deze discussie nog geen definitief standpunt ingenomen. De Bank is niet principieel voorstander (of tegenstander) van een euro die door goud wordt geschraagd.

Maar als de indruk ontstaat dat de Europeanen een groter vertrouwen in de euro hebben als de ECB goud in haar kluis heeft liggen, dan is de Bank de eerste om een deel van haar voorraad af te staan.

Verkopen

De tegenstanders van goud hebben steun gekregen. Volgens de Amerikaanse econoom Dale Henderson, werkzaam bij de centrale bank van San Francisco, zou iedereen beter af zijn als de centrale banken van de hele wereld zich in een klap van hun goudvoorraad zouden ontdoen.

Volgens zijn berekeningen hebben de centrale banken, na de Nederlandse goudverkoop, ongeveer een vijfde van al het goud dat zich boven of nog onder de grond bevindt. Van de centrale banken bezit de Amerikaanse veruit het meeste.

De bankiers doen niet veel met hun goud. Ze lenen soms een beetje uit, tegen vergoeding uiteraard, maar het overgrote deel ligt duur te glimmen in de kluize . Volgens Henderson zou het voordeliger zijn als het goud van de centrale banken beschikbaar komt voor hen die het moeten hebben. Hij becijfert het totale voordeel op enkele honderden miljarden dollars waarvan het overgrote deel aan de bankiers toevalt.

REDACTIE: HARKO VAN DEN HENDE

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden