NOG 359 DAGEN TOT DE EMU

Tja, geen idee. Het kan van alles zijn. 5,9 procent dan maar? Of toch 7,4 procent?..

Congratulazioni!

Vul de onderstaande reeks aan.

9,6 procent

10,0 procent

9,6 procent

7,0 procent

6,7 procent

?,? procent

Een hint: de getallen staan voor de financieringstekorten van de Italiaanse overheid in de afgelopen jaren. Bij de vraagtekens moet het cijfer voor 1997 komen. Makkelijk! 3,0 procent, anders komt Italië de Economische en Monetaire Unie niet in. Fout: 2,7 procent.

Die 2,7 procent is weliswaar nog niet het officiële EMU-cijfer, maar 'slechts' afkomstig van het Italiaanse ministerie van Financiën. Maar het moet toch raar lopen als de Europese ambtenaren die het tekort moeten narekenen op een heel ander getal uitkomen.

Italië is dus binnen. (België ook, vindt het zelf met een tekort van 2,4 procent). Natuurlijk, dit ene getal is niet helemaal doorslaggevend. Belangrijk is ook hoe de vooruitzichten zijn voor de begroting. Maar wie durft Italië nog de euro ontzeggen met 2,7 procent als Duitsland en Frankrijk er met veel moeite in slagen de 3 procent te halen?

Minister Zalm van Financiën? Die heeft het al een keer geprobeerd en daarna schielijk z'n woorden weer ingeslikt. Er is maar één man die het misschien nog durft te wagen en dat is Zalms partijgenoot en partijleider Bolkestein.

Eurocriteria

Hij heeft het afgelopen jaar herhaaldelijk blijk gegeven van een soort Italië-fobie. Bolkesteins leus is: voor een harde euro, tegen Italië. In een interview in Elsevier van deze week slaat hij opnieuw toe. 'Wij willen een strikte toepassing van de eurocriteria. Dat betekent dat er, zoals het zich nu laat aanzien, weinig ruimte is voor Italië in de kopgroep van de muntunie.'

Het lage Italiaanse tekort maakt Bolkesteins stelling moeilijk houdbaar. Strikte toepassing van de criteria zal eerder Duitsland buiten de euro houden. Dan komt er geen euro wat 56 procent van de Duitsers volgens de laatste peiling overigens niet erg zou vinden.

Het Duitse tekort haalt waarschijnlijk net de eis van 3 procent maar de verwachting is, dat de Duitse staatsschuld iets zal oplopen, zelfs tot boven de grens van 60 procent. Italië heeft weliswaar een veel hogere staatsschuld, maar die zal, door het lage tekort, behoorlijk gaan dalen. Een te hoge staatsschuld mag volgens de eurocriteria, als die maar in voldoende mate daalt. Een stijgende schuld tot boven de 60 procent mag echter niet.

Blijft nog een eis over: de inflatie. Die ligt in Italië met 1,9 procent wel iets hoger dan in Duitsland (1,4 procent). Maar die 1,9 procent is nog ruim binnen de eurogrenzen. Dat kan Nederland met zijn 2,6 procent moeilijk zeggen. Nog een tiende erbij en Nederland zal bij 'strikte toepassing van de eurocriteria' niet mee mogen doen. Van Bolkestein.

Dubbel last

Voor de VVD-leider is het nog aardig om te weten dat Italië, eenmaal euroland, minder last zal hebben van een straf monetair beleid (misschien wel uitgevoerd door 'onze' Duisenberg) om de inflatie laag en de euro hard te houden, dan Nederland. Dat hebben twee economen van het Internationaal Monetaire Fonds berekend.

Volgens de IMF-economen valt Europa in twee groepen uiteen. De ene groep bestaat uit landen die relatief snel (na een tot anderhalf jaar) last krijgen van een renteverhoging. Die last bestaat uit een vertraging van de economische groei met nog geen half procentje. Italië, en ook Frankrijk, Spanje en Portugal behoren tot deze groep.

De andere groep, waarvan behalve Nederland ook Duitsland, België, Oostenrijk en Engeland deel uitmaken, krijgt pas later (na drie jaar) het volle effect van de renteverhoging voor de kiezen. Dat effect is dan wel twee keer zo groot als de eerste groep te verwerken krijgt.

Kleine hoop voor Bolkestein: de IMF-economen verwachten dat deze verschillen zullen verdwijnen, juist door de euro.

En dan nog dit

Het een na laatste gerucht over de kans van Duisenberg op het presidentschap van de Europese Centrale Bank was dat hij het zou worden en zijn Franse tegenstrever Jean-Claude Trichet in Londen zou worden benoemd tot baas van de Oost-Europabank. Na vier jaar vertrekt Duisenberg en komt Trichet over uit Londen naar Frankfurt. Het verhaal kwam uit Duitsland en werd door de Duitse regering ontkend.

Het laatste gerucht is dat Duisenberg nog steeds ECB-president wordt en Trichet als vice-president direct naast zich krijgt. Na vier jaar stapt Duisenberg op omdat hij dan de - nog in te stellen - leeftijdsgrens van 76 jaar heeft bereikt. Trichet, dan eind vijftig, volgt hem op. Het verhaal kwam uit België en is door de Belgische regering niet ontkend, misschien wel omdat volgens dit scenario de Belgische minister van Financiën Philippe Maystadt naar Londen zou verhuizen.

REDACTIE: HARKO VAN DEN HENDE

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden