NOG 247 DAGEN TOT DE EMU

De prijs van een stuk voorverpakte kaas of een pond rundergehakt staat niet alleen op het etiket maar zit ook verstopt in de streepjescode die op de verpakking staat....

Verpakte kaas

Dat is fijn om te weten, maar wat heeft het met de euro te maken? Alles! Want straks, in de eerste weken van 2002 als de gulden er nog is en de euro al gekomen, kunnen zulke streepjescodes problemen opleveren. Want geeft die code dan de prijs in guldens of in euro's aan?

Het antwoord op deze vraag weten de kaasboeren, vleesverpakkers, kruideniers, kassa-fabrikanten en EAN Nederland nog niet. EAN Nederland is de 'bezitter' van de streepjescode (barcode noemen ze het zelf liever) en heeft onlangs een speciale werkgroep opgericht voor dit europrobleem.

Een van de mogelijkheden die worden onderzocht, is de invoering van een speciale streepjescode voor de overgangsperiode voor de voorverpakte kaas en andere 'gewichtgoederen'. Een van de streepjes geeft dan aan of de prijs in guldens of in euro's luidt. Een 'valuta-indicator' noemen ze dat bij EAN Nederland. Die speciale code kan dan, tegelijk met de gulden, na korte tijd weer verdwijnen.

Statiegeld

Het probleem van de voorverpakte kaas doet zich niet voor bij alle andere producten die van een code zijn voorzien. In die code's zit de prijs niet opgenomen. Deze code is een soort verwijsbriefje voor de prijs van het product die in de kassa zit opgeslagen. Scant de cassière de code dan wordt de prijs uit de kassa opgehaald en aangeslagen. De vraag gulden of euro is dan voor de kruidenier die zelf moet bepalen wanneer hij zijn kassa op euro's omzet.

Bij de statiegeldbonnen is er nog wel een probleem. Net als bij de verpakte kaas geven de codes op deze bonnen de prijs aan. Met de fabrikanten van de legeflesmachines wordt nu getracht een afspraak te maken over de manier waarop de guldenscode plaatsmaakt voor de eurocode.

Rest nog een ander probleem. Door de euro verandert het mooi afgeronde statiegeld per fles (1 gulden, 35 cent) in lelijke breuken zoals 0,44 of 0,16 euro. Het is aan de flessenfabrikanten om hier weer een rond getal van te maken.

Model Kievit

Het nieuwe tientje dat sinds september vorig jaar in omloop is, heeft iedereen inmiddels wel gezien en in handen gehad. Maar het nieuwe briefje van duizend? Dat is er al meer dan twee jaar (het model Kievit) en toch kunnen veel minder mensen zeggen het gevoeld te hebben.

Zo gek is dat niet. Bijna even snel als duizendjes uitgegeven worden verdwijnen ze in de oude sok. Verder doen ze het goed bij belastingontduikers. Daarnaast schijnt het briefje, net als dat van 250 gulden, erg populair te zijn in bepaalde kringen waar veel contant betaald wordt - en als het geld uitblijft op een andere manier wordt afgerekend.

In Duitsland is het briefje van duizend, samen met dat van 200 en 500, om dezelfde redenen erg populair. Om de criminelen een slag toe te brengen, hadden de Duitse en Nederlandse regering kunnen pleiten voor kleine euro-coupures. Een briefje van 100 euro zou mooi genoeg kunnen zijn.

Maar dat hebben ze niet gedaan. Sterker nog, Nederland en Duitsland hebben zelfs gepleit voor een eurobiljet dat in waarde ongeveer de gelijke is van het eigen duizendje. Het duurste eurobiljet zal op 500 euro komen, dat bij de huidige omrekenkoers ruim 1100 gulden waard is.

Rapporteren

Volgens de Amerikaanse econoom Kenneth Rogoff maakt Europa het leven van de internationale (georganiseerde) misdaad hierdoor een stuk eenvoudiger. Drugscriminelen of wapenhandelaren hoeven straks niet meer met koffers vol biljetten van honderd dollar de wereld door.

Ze kunnen volstaan met een tas vol euro's. Met een miljoen gulden op stap in negenhonderd eurobriefjes in plaats van vijfduizend dollarbiljetten, dat loopt aanzienlijk lichter.

Rogoff voorziet dat de euro niet alleen op de bovengrondse maar ook op de ondergrondse etages van de wereldwijde financiële markten een belangrijke rol zal gaan spelen. De enige manier voor Europa om het gebruik in te dammen is volgens Rogoff banken te verplichten de uitgifte van elk briefje van duizend te rapporteren.

Het Nederlandse PvdA-kamerlid Rick van der Ploeg, die vorig jaar ook al zijn vrees uitsprak voor een zwarte toekomst van het 500 eurobiljet had een iets simpeler oplossing. 'In godsnaam, laat ze terughoudend zijn met het drukken ervan.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden