Nog 237 dagen. Henk Grol, judo 'Ik word niet beïnvloed door publiek of vieze wc's'

Topsporters tellen af naar de Olympische Spelen van Londen. De Volkskrant volgt een jaar vier Nederlandse sporters met medailleaspiraties.

Voor een judoka van het kaliber Henk Grol ligt de wereld aan zijn voeten. De ene dag is Abu Dhabi zijn achtertuin, dan weer Tokio. Een of twee keer per jaar krijgt hij de kans om zijn fans voor eigen ogen een plezier te doen.


De winst van de Grand Prix in Amsterdam, twee weken geleden, was er een die weinig aan de verbeelding overliet. Grol kon judoën zoals hij wilde en won de meeste van zijn partijen overtuigend. Alleen tegen de Tsjech Krpálek ontsnapte hij.


Grol had, na een aantal omzwervingen over de wereld, zin gehad in weer eens een optreden in eigen land. Bij een Grand Prix als Amsterdam, dat Rotterdam dit jaar opvolgde als organisator, zijn weliswaar veel minder punten te verdienen dan in Grand Slams als die van Parijs en Moskou. Toch wil hij geen potje judoën voor eigen publiek missen. Dat is dé kans om familie, vrienden en sponsors te laten zien hoeveel vorderingen hij het afgelopen jaar heeft gemaakt. 'Een mannetje of twintig' waren er volgens Grol voor hem op de tribune gaan zitten in de Amsterdamse Sporthallen Zuid.


Hij weet hoe het is, want hij heeft zelf een leven als judosupporter achter de rug. Tijdens de Dutch Open klapte Grol in zijn handen voor iedere Nederlander. Maar hij herinnert zich vooral de keren dat hij Maarten Arens aanmoedigde. Nu is Arens zijn coach en zijn de rollen omgedraaid.


De NK, een week voor de Grand Prix, had hij overgeslagen. Dat doen de meeste Nederlanders op het hoogste niveau. Het risico om geblesseerd of oververmoeid te raken weegt niet op tegen een nationale titel.


Maar naar de wedstrijden in Amsterdam had Grol toegeleefd. 'Ik wilde daar een showtje weggeven en dat is volgens mij aardig gelukt.' De atmosfeer waarin hij zijn tegenstanders op de rug legde, noemt hij optimaal. Alle aanmoedigingen waren zonder meer een duwtje in de rug. Gek genoeg kon hij, uit de honderden kelen die klonken, een stem probleemloos ontcijferen. 'Opstaan, doorgaan', diende zusje Carla, zelf een judoka, hem van advies.


Het was Grol nooit eerder overkomen. Uit de muur van geluid rondom hem vallen zelden concrete aanwijzingen te destilleren. Wat coach Maarten Arens langs de mat naar hem roept, is soms amper te horen door het lawaai in de zaal.


Of het nu Tokio is, Tbilisi of Tsjeljabinsk, waar volgend jaar de EK zijn: het kan Grol weinig schelen waar hij moet vechten. Het is een eigenschap waarvan hij profijt trekt. Wie alleen vertrouwen put uit wedstrijden in zijn eigen land, zal het in de top niet redden als judoka.


Voor sommige judoka's gaat het begrip thuisvoordeel niet op. Zij komen juist met knikkende knieën de mat op als familieleden en vrienden op de tribunes zitten. Edith Bosch stond er lang om bekend dat ze moeite had met judoën in eigen land, ook al werd ze in 2005 Europees kampioen in Rotterdam. De goedbedoelde aanmoedigingen vanaf de tribunes werkten voor haar averechts.


Grol kan zich er iets bij voorstellen, maar dat euvel speelt niet bij hemzelf. 'Ik wil overal winnen.' En vooral nergens verliezen.


Hij probeert 'de omstandigheden' nooit vat op zijn judo te laten krijgen. Daartoe rekent hij een goedgezind of juist vijandig publiek. Maar ook vervelende tegenstanders of een slecht verend hotelbed mogen hem niet van de wijs brengen. 'Natuurlijk is het irritant als de toiletten vies zijn of als er niet zo veel trainingspartners komen opdagen als beloofd. Maar je gaat er niet dood aan.'


Wie er alles aan heeft gedaan om optimaal voorbereid aan zijn wedstrijd te beginnen, hoeft zichzelf volgens Grol niets te verwijten. Hoe goed je bent als judoka bepaalt uiteindelijk of je wint of verliest. Niet een legioen overenthousiaste supporters of een hotel waar het ontbijt niet is binnen te houden.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden