NOG 135 DAGEN TOT DE EMU

Een Portugese bejaarde smaakt het dubieuze genoegen als eerste van zijn spaarcentjes te zijn ontlast door een euro-oplichter. De boef deed zich voor als een employé van de Portugese centrale bank en overtuigde de bejaarde ervan dat het tijd werd om zijn Portugese escudo's om te wisselen in euro's....

Euro-oplichting

De oude bewoner van een klein gehucht in het noorden van Portugal overhandigde 1,3 miljoen escudo's (ongeveer 14 duizend gulden) aan de oplichter. De Portugees verloor ook een aantal gouden voorwerpen. De zwendelaar betoogde dat hij problemen had met de afronding van het geldbedrag. Inclusief het goud was de som precies pas.

Het slachtoffer wacht nog steeds op de terugkeer van de boef, die beloofd had de euro's uit zijn kofferbak te halen.

Ook Portugal zal vanaf 1 januari volgend jaar meedoen met de EMU. De euro's komen pas in 2002 in circulatie. Maar dat weten de meeste Portugezen niet. Uit een recent onderzoek is gebleken dat bijna 80 procent van de Portugezen zich slecht geïnformeerd voelt. Bovendien behoudt meer dan de helft van de Portugezen het liefst de escudo als nationale valuta.

Europol en de EMU

Criminele organisaties bereiden zich, net als bedrijven en de centrale banken, voor op de euro. Voor hen liggen er grote kansen in de valsemunterij.

Daarom is het belangrijk dat de politie alert is op dubieuze transacties. Maar op Europees niveau is er nog geen verantwoordelijk instituut voor de bestrijding van euro-criminaliteit.

Als het aan de Europese Commissie ligt, dan jaagt het in Den Haag gevestigde Europol straks op de Europese valsemunters. Eigenlijk bestaat Europol nog niet. Pas op 1 oktober dit jaar start Europol met de werkzaamheden. Nu heet de organisatie nog European Drug Unit.

De werkagenda voor Europol loopt overvol. Niet alleen zullen zij zich moeten storten op drugbestrijding, maar vanaf 1 januari 1999 wacht ook het internationale terrorisme.

Zoals de Europese hazen nu lopen, zal Europol straks ook over de euro-beveiliging gaan. Nu weet Europol daar nog helemaal niets van. Wanneer de politieke beslissing genomen is, moeten de EU-lidstaten snel de relevante kennis overdragen.

ECB-lekken

'Bronnen' bij De Nederlandsche Bank lekten de gevoelige informatie over de kasreservebeslissing van de Europese Centrale Bank (ECB). Het Amerikaanse persbureau Bloomberg had de primeur. Op de dag voorafgaand aan de officiële bekendmaking kwam het al met het bericht naar buiten.

De Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch trekt hieruit de eerste voorzichtige conclusies over de karakteristieken vanbeleidsbeslissingen van de ECB. De kans op een 'lek' bij deze instelling is erg groot aangezien er behalve de ECB ook nog eens elf landen bij de beslissingen betrokken zijn.

De lessen die de analisten van Merril Lynch hieruit trekken luiden alsvolgt:

Les 1: Als de grote landen Frankrijk, Duitsland en Italië het eens zijn, dan kan een beslissing snel genomen worden. Maar dit zegt ook iets over de daadkracht van de ECB als deze landen het onderling niet eens kunnen worden.

Les 2: Ondanks jaren van gedetailleerde voorbereiding door het Europees Monetair Instituut (EMI) zijn nog veel technische details over de reserveverplichting volkomen open. Dit kan de ECB-werkzaamheden in de toekomst hinderen.

Les 3: De ECB lijkt niet gehinderd door een dubbele politieke agenda. Het promoten van euroland als financieel centrum is minder belangrijk dan een goed monetair beleid. Als dat wel het geval was geweest, was de beslissing over de minimale kasreserve verplichting niet genomen. Want banken die zich in Londen, het Europese financiële centrum, vestigen hoeven deze reserve niet aan te houden.

Les 4: Er is gelekt, en dit is via een Nederlands kanaal gebeurd.

Op zich hoeft het 'lekken' van informatie niet schadelijk te zijn. De financiële markten zullen minder verrast zijn als er een vermoeden is van de richting waarin de ECB denkt. Maar dat politici van te voren op de hoogte zijn van ECB-beslissingen vindt de Amerikaanse zakenbank wel schadelijk. Op deze manier zouden zij alsnog druk kunnen proberen uit te oefenen op de diverse bankpresidenten om toch nog op hun voornemen terug te komen.

Door nieuws vroegtijdig te laten lekken zet de ECB haar eigen onafhankelijkheid op het spel, meent de Amerikaanse bank. Het is tenslotte niet voor niets dat ECB-president Wim Duisenberg de notulen van de ECB-raadsvergaderingen geheim houdt. De Nederlandsche Bank ontkent te hebben gelekt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden