Nog 125 dagen tot Londen. Judoka Henk Grol

Topsporters tellen af naar de Olympische Spelen van Londen. De Volkskrant volgt een jaar vier Nederlandse sporters met medailleaspiraties.

Een vuilnisman is óók een topsporter, zegt Rinus Haas. De directeur van Spaarnelanden NV heeft net een gloedvol betoog gehouden over Henk Grol. De Haarlemse afvalverwerker is de belangrijkste sponsor van de bekendste judoka uit de stad. Het is op het oog het enige dat ze gemeen hebben.


Maar dat is maar schijn, vertelt Haas. Grol is volgens hem een harde werker. Iemand die zonder dralen kenbaar maakt wat zijn ambities zijn. Haas: 'Makkelijker kan het niet. Judo is al puur en voor ons is Henk een idool.'


Als ze alles van hem zouden afpakken, zou Grol gewoon door blijven knokken op de mat. Maar om de beste van de wereld te kunnen worden, is geld nodig. Niet alleen Spaarnelanden geeft hem een duw in de rug. Onder meer kledingfirma Adidas en de gemeente Veendam, waar Grol vandaan komt, doen hetzelfde.


De afvalverwerker, toen subsponsor, schoof in 2010 door als hoofdsponsor. DSB Bank was omgevallen en Grol raakte zijn grootste geldschieter kwijt. Spaarnelanden staat ook schermster Sonja Tol en bodybuilder Jimmy Salem bij. Zij werken ook voor het bedrijf, Grol niet.


Net als met hen kan het personeel zich volgens Haas moeiteloos vereenzelvigen met Grol. Misschien omdat die tussen de manschappen plaatsneemt in de kantine als hij op kantoor is. Of anders omdat zijn karakter en aanpak van zijn sport hen prikkelen en, wie weet, aanmoedigen.


Haas: 'Wat je ziet, is wat je krijgt bij de mensen die hier werken. Als ze boos zijn, zijn ze heel erg boos. En zijn ze blij, dan zijn ze ook echt blij. Eigenlijk precies zoals Henk is: no nonsense.'


Geregeld spreken zijn werknemers Grol aan. 'Vanuit de vuilniswagen hoort hij dan: lekker getraind Henk? Wij ook, hoor.'


Voor een afvalverwerker zit olympisch kampioen worden er niet in. Daarom, legt de directeur uit, is het voornaamste doel van Grol niet hetzelfde als wat het bedrijf hoopt te bereiken.


'Voor ons is sport de beste methode om het personeel beter in hun werk en gezonder te laten worden. Door clinics met sporters en voorlichting over voeding aan ons personeel te geven en mee te doen aan toernooien.'


En daarbij is de hard werkende vuilnisman ook een beetje topsporter, zegt Haas met een glimlach. 'Wij moeten het ook hebben van de vorm van de dag.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.