Noemde Trump de Republikeinen domste kiezers?

Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Vandaag: noemde Trump in 1998 de Republikeinse kiezers 'dom'?

Trump geeft een toespraak in de nacht van de verkiezingen op 9 november in New York. Beeld afp
Trump geeft een toespraak in de nacht van de verkiezingen op 9 november in New York.Beeld afp

'Als ik me verkiesbaar zou stellen, zou ik dat doen als Republikein. Dat is de domste groep kiezers in het land. Ze geloven alles van Fox News. Ik zou kunnen liegen en het zou er nog steeds ingaan als koek. Ik durf te wedden dat mijn resultaten geweldig zouden zijn.'

Was getekend: Donald Trump, in een interview met People Magazine uit 1998, volgens een internetroddel die de afgelopen weken driftig rondging. Er is maar één probleem: Trump heeft de uitspraken nooit gedaan. In het online archief van People Magazine zijn ze onvindbaar, en Fox News was in 1998 bovendien nog helemaal geen bekende zender. Politieke propaganda dus. Verkiezingen zijn oorlog, en zoals u weet is in oorlogen de waarheid het eerste slachtoffer.

Interessant om de roddel wat verder te ontleden. Inderdaad was er een tijd waarin onduidelijk was waar Trumps politieke voorkeur lag. Dat was eind jaren tachtig, een decennium eerder dan het vermeende interview, en inderdaad schepte hij soms op over zijn kansen als presidentskandidaat. 'Ik denk dat ik zou winnen. Ik zou er niet aan beginnen om te verliezen', pochte hij in 1989 tegen Oprah Winfrey. De kans dát hij ooit zou meedoen achtte The Don overigens klein, zei hij in hetzelfde interview ook.

De superzakenman was in die dagen een ander, gematigder mens. Ja, hij was 'een behoorlijk conservatieve vent' en inmiddels ingeschreven Republikein, vertelde hij rond de tijd van het vermeende People-interview tegen Larry King. Niettemin vond hij de Republikeinen 'te rechts', met op name sociaal vlak. Zo was Trump op abortusgebied 'helemaal pro-choice' en was hij vóór de landelijke zorgverzekering die hij nu zo haat. 'Wat zijn we als land waard als we niet voor onze zieken zorgen?', zei hij tegen nieuwszender NBC.

Trump tijdens een basketbalwedstrijd in juni 1999. Beeld afp
Trump tijdens een basketbalwedstrijd in juni 1999.Beeld afp
Deze afbeelding met een 'citaat' van Donald Trump wordt veel getwitterd. Beeld .
Deze afbeelding met een 'citaat' van Donald Trump wordt veel getwitterd.Beeld .

Ironisch dat de nepuitspraken over de domme Republikeinen pas écht bekendheid kregen toen feitenwebsite Snopes.com er half oktober 2015 over werd getipt en ze onderwierp aan een factcheck. Vóór dat moment circuleerde het gerucht in betrekkelijke obscuriteit onder vriendenclubjes, daarna 'ging het viral', zoals dat in anglicistische kromspraak heet.

Volgens het media-archief LexisNexis is de nepuitspraak sindsdien door een stuk of 35 kranten en tijdschriften herhaald. Haast altijd in een stuk zoals u nu leest: een feitencheck met als uitkomst dat het Trump-interview niet bestaat.

Het kon niet voorkomen dat het gerucht de afgelopen weken veelvuldig als waarheid werd rondgepompt. Trump hád het gezegd kunnen hebben, nietwaar?, voegde men hier en daar vergoelijkend toe.

Zodat het citaat op een vreemde en verwrongen manier nog een beetje blijkt te kloppen ook: mensen geloven ook alles wat ze lezen, ook leugens gaan erin als koek.

Oordeel

null Beeld
Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden