Gastcolumn

Noem dat maar onschuldig

Op de meeste Nederlandse redacties is sprake van een gebrek aan feitenkennis als het over het Palestijns-Israëlisch conflict gaat.

Maja Mischke is eindredacteur van OpinieZ.com.
Een neergestoken Israëlische soldaat wordt met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Beeld epa
Een neergestoken Israëlische soldaat wordt met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht.Beeld epa

Op 12 oktober verscheen op deze site een artikel met als kop: 'Twee doden bij drie mesincidenten in Jeruzalem'. Intrigerend. Mesincidenten: wat zijn dat? Levensgevaarlijk zijn ze in ieder geval, want er vallen doden bij. Maar zijn het wel incidenten, als er drie plaatsvinden in blijkbaar korte tijd? En dat alles in Jeruzalem, dus wie zijn die doden: Joden, Palestijnen, wie?

In de tweede alinea wordt een verslaggever opgevoerd, die weet wat de aanleiding is van de geweldsgolf: 'de enorme toevloed van Joodse bezoekers bij de al-Aqsamoskee in Jeruzalem'. Het is dus de schuld van Joden? Wat is een 'enorme' toevloed? Een tsunami? En had het wellicht te maken met de joodse Hoge Feestdagen, waardoor meer religieuze joden dan doorgaans een bezoek brachten aan de Tempelberg? Tja, dat soort dingen moet je natuurlijk wel weten, anders kun je geen context bieden. Elders werden trouwens gewoon cijfers gegeven over hoeveel joden, christenen en moslims per jaar de Tempelberg bezoeken. Waarom kan de Volkskrantredactie dat niet ook doen? Geeft een heel ander beeld.

Verderop lezen we: 'Minstens 25 Palestijnen, onder wie tien messentrekkers, zijn in de afgelopen twaalf dagen doodgeschoten [...]. Vier Israëliërs kwamen bij het geweld om het leven.' Messentrekkers. Klinkt bijna als een circusact. Terwijl ze erop uit waren om Joden af te slachten. Bijvoorbeeld het echtpaar dat een wandelingetje maakte in de Oude Stad, de vader met de baby op de arm. Hij heeft de aanslag niet overleefd, zijn vrouw ternauwernood. Een toegesnelde rabbijn die wilde helpen, werd ook aan het mes geregen en stierf, een vrouw en zeven kinderen achterlatend. Deze mensen werden niet vermoord of aangevallen, omdat ze Israëlisch staatsburger waren. Laat dat duidelijk zijn. Het was omdat ze herkenbare Joden waren.

Heroïsche daden

De twee andere 'Israëli's' waar de Volkskrant op duidt, zijn waarschijnlijk de Joodse vader en moeder die op 2 oktober op de Westbank werden doodgeschoten in hun auto, terwijl hun vier kinderen (van vier maanden tot negen jaar jong) op de achterbank zaten. Alles meemaakten. Deze kinderen en nog twee andere, die op het moment van de moord elders verbleven, werden tot wees gemaakt, omdat ze Joods zijn. Niet omdat hun vader en moeder Israëli's zijn.

Hamas prijst de terroristen de hemel in en spreekt van heroïsche daden die navolging verdienen. Ook Abbas, de Palestijnse leider op de Westelijke Jordaanoever, lust er wel pap van, gezien de uitspraken die hij onlangs deed: 'Elke druppel bloed die valt in Jeruzalem is puur bloed, mits in de naam van Allah. Elke shahid (martelaar) gaat naar de hemel en elke gewonde zal beloond worden, door de wil van Allah.'

En wat te denken van de islamitische geestelijke uit Rafah in Gaza, die met een mes boven zijn hoofd zwaaiend dan wel in de lucht hakkend op vrijdag 9 oktober preekte, dat Gaza en de Westbank vol zitten met soldaten van de profeet Mohammed? En zijn broeders vervolgens opriep om te steken: de mythes van de Talmoed in hun geesten! In het Volkskrantartikel lezen we daar allemaal niets over, want het geweld komt 'door de enorme toevloed van Joodse bezoekers bij de al-Aqsamoskee'.

We eindigen met 'Een zwangere Palestijnse vrouw en haar dochtertje zijn zondag om het leven gekomen toen het Israëlische leger een luchtaanval uitvoerde op [..] de Gazastrook.' Geen woord over de aanleiding van die luchtaanval (er werden weer eens raketten afgeschoten vanuit Gaza op burgerdoelen in Zuid-Israël), waardoor het lijkt alsof Israël zomaar aan het bombarderen was. Voor de lol ofzo. Wat bovendien opvalt, is dat deze Palestijnse moeder en haar kleine meisje door de Volkskrant niet worden gereduceerd tot een geslachtsloos paspoort. Waarom gebeurde dat wel met de Joodse slachtoffers?

Benieuwd naar argumenten van de redactie, stelde ik via Twitter enkele vragen, waar geen bevredigend antwoord op kwam. Omdat er op de meeste Nederlandse redacties inderdaad een gebrek aan feitenkennis is, zoals Wierd Duk deze week beweerde?

Hoe dat ten aanzien van Israël kan uitpakken, was donderdagavond bij Pauw te zien. Een antisemitische, Nederlandse moslim mocht daar onweersproken het CIDI vergelijken met Hitler en tevens beweren dat een 'onschuldig jongetje' koelbloedig was doodgeschoten door Israëli's. Zelfs Jeroen Pauw ontbrak de feitenkennis om te melden, dat de 13-jarige jongen leeft en in een Israëlisch ziekenhuis verpleegd wordt. En dat deze Ahmed Mansara bovendien een Joodse jongeman en een 13-jarig Joods jongetje zodanig met een mes had bewerkt, dat ze levensgevaarlijk gewond raakten. Noem dat maar onschuldig.

Ik denk dat Wierd Duk gelijk heeft.

Maja Mischke is eindredacteur van OpinieZ.com.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden