Noel Gallagher's High Flying Birds komt los van Oasis

Noel Gallagher's High Flying Birds is geen voortzetting van Oasis. De band heeft een mooi nieuwe album uitgebracht (Chasing Yesterday) en is aan een overtuigende tournee bezig.

Menno Pot
Noel Gallagher in Tivoli/Vredenburg. Beeld anp
Noel Gallagher in Tivoli/Vredenburg.Beeld anp

Op 14 maart twitterde Liam Gallagher (42) een selfie met vip-pasje voor een concert van Noel Gallagher's High Flying Birds. 'Keeping it in the family,' schreef hij. Hij was backstage bij zijn broer! Oasis-reünie op komst?

Ach, we merken het wel. Voorlopig is het al prachtig dat Noel (47) met zijn High Flying Birds een mooi nieuwe album heeft uitgebracht (Chasing Yesterday) en aan een overtuigende tournee bezig is.

Ook vrijdag, in de Ronda van TivoliVredenburg in Utrecht, vlogen de negentig minuten voorbij, al was het maar omdat Gallagher gegroeid is in zijn rol van frontman, ook de band (in 2011 in Amsterdam nog zo kleurloos) overtuigender voor de dag kwam en er een paar uitstekende Chasing Yesterday-composities aan het repertoire zijn toegevoegd. Dat komt helemaal goed in juni, op Best Kept Secret.

Bier door het luchtruim

In de uitverkochte Ronda hing een Oasis-sfeertje: veel Engelsen, veel bier door het luchtruim, veel gebrul in voetbalsupporterstijl, vooral tijdens de vijf Oasis-songs die op het program stonden.

Ironisch genoeg waren Champagne Supernova en Don't Look Back In Anger niet bepaald de hoogtepunten van de avond. Ze klonken althans heel wat minder vurig dan In The Heat Of The Moment, het door live-koperblazers opgetilde The Mexican en de prachtige ballad The Dying Of The Light, alle afkomstig van het nieuwe album.

Noel Gallagher's High Flying Birds ís geen voortzetting van Oasis, al dragen alle liedjes de onmiskenbare Gallagher-signatuur. Het draait hier veel minder om testosteron en 'attitude', zoals dat in elke band waarin Liam zingt automatisch het geval is.

Hopen op een Oasis-reünie? Natuurlijk! Maar waar je Liam alleen met Oasis wilt horen, ga je steeds meer hopen dat Noel zijn High Flying Birds in de lucht zal houden, reünie of geen reünie. Laten we dat verheugd de 'winst van Utrecht' noemen.

Noel Gallagher's High Flying Birds. Gezien: 20 maart, TivoliVredenburg, Utrecht. Weer te zien: 20 juni, Best Kept Secret Festival. Meer tourdata.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden