Noedelsoep

Overal, werkelijk overal in Thailand kun je noedelsoep eten. Als jij niet langs de stalletjes komt, komen zij langs jou, in bootjes of op karretjes....

Onno Kleyn

Dan gaat het snel. Iedere verkoper heeft een gamel met bijna kokend water, met drie vakken, waarvan het vocht met iedere bestelling meer en meer in bouillon verandert. Een metalen netje aan een stok dient om de ingrediënten samen, of één voor één in het hete water te houden. Wat gaar is gaat in een kom. Als laatste komen daar de noedels op en een schep bouillon. Apart worden er vier condimenten, zeg maar smaakmakers, bij aangeboden: chilivlokken, vissaus met gesneden pepers, azijn met pepers en knoflook, en gewone witte kristalsuiker. Want pittig wordt doorgaans in balans gebracht met zoet. Precies zoals jeuk wordt bestreden met pittig, want een oud vrouwtje smeerde mij onverhoeds en ongevraagd in met tijgerbalsem, tegen de muggenprikken. Maar ik dwaal af.

Ik geef een recept voor noedelsoep met een paar aanpassingen, zodat je geen uren bezig bent aan de voorbereidingen en niet naar de toko hoeft.

Week de bami in heet water, trek uit elkaar met twee vorken en spoel koud. Bak de gember en knoflook eventjes in olie en doe dan de bouillon erbij, plus de suiker, nam pla en het limoensap. Breng aan de kook. Doe dan eerst de bami in de pan. Draai het vuur uit en vervolg met de lente-ui, paksoi, biefstuk, garnalen en taugé, in die volgorde. Serveer meteen. Geef de pittigheid erbij. Thai eten nooit met stokjes, behalve bij noedels.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden