Recept

Noedels met gerookte tofu

Volkskeuken

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Deze vrijdag: noedels met gerookte tofu (hoofdgerecht voor 2-3 personen).

Beeld Studio V

Zo'n wit, zompig blok heette vroeger tahoe, de Indonesische naam, maar sinds vegetarisch eten hip is geworden, is het Japanse tofu gangbaarder. Tofu wordt gemaakt van de 'melk' van gemalen sojabonen die, net als kaas, wordt gestremd. Het resultaat is een eiwitrijk, plantaardig product dat vlees prima kan vervangen.

Loethe Olthuis. Beeld Studio V

Maar de meeste vleeseters griezelen al bij het wóórd tofu. Begrijpelijk. Rauwe tofu smaakt namelijk doordringend naar niks. Vandaar dat er volop mee wordt gevarieerd. In de supermarkt wordt het gemalen, in reepjes of blokjes gesneden en bedolven onder twijfelachtige marinades en kruiden. Lekker is vaak anders.

Omdat het de Week zonder vlees is (vindt u dat ook zo dubieus klinken?) wil ik u een appetijtelijk tofurecept voorzetten. Daarvoor moet u wel naar de natuurwinkel, om gerookte tofu te kopen. Dat is namelijk wél lekker, ook voor vleesfans.

Als u dit gezonde, ongelooflijk hippe vegan gerecht in een kom serveert, maakt u bovendien een daverend debuut op Instagram.

Bereiding

Klop de sojasaus, 1,5 eetl. rijstazijn, 1 eetl. sesamolie, knoflook, gembersiroop en chilivlokken tot een sausje. Doe in een kommetje. Halveer de worteltjes in de lengte. Schil de avocado, halveer hem en verwijder de pit. Snijd het vruchtvlees in plakjes en hussel er 0,5 eetlepel rijstazijn en een snuf zout door.

Doe de taugé in een zeef of vergiet. Kook of stoom de broccoliroosjes en de halve wortels apart van elkaar beetgaar. Kook de noedels volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

Verhit de zonnebloem- of koolzaadolie in een wok en roerbak de tofublokjes rondom iets bruin. Giet de groenten en noedels goed af boven de taugé, laat de taugé uitlekken. Schep de gehakte kruiden en 1 eetl. sesamolie door de noedels. Verdeel over (voorverwarmde) kommen en rangschik de groenten en tofu eromheen. Klop het sausje nogmaals door en geef het er apart bij: laat iedereen naar smaak wat over de noedels en groenten sprenkelen. Eet direct.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Noedels met gerookte tofu. Beeld Loethe Olthuis

Ingrediënten
- 2 eetl. Japanse sojasaus
- 2 eetl. rijstazijn
- 1,5 eetl. sesamolie
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- 1 eetl. gembersiroop
- 1 theel. chilivlokken
- 200 g bospeen, geschrapt
- 1 avocado
- 100 g verse taugé
- 150 g broccoliroosjes
- 150 g Chinese mie of rijstnoedels
- 1 eetl. koolzaad- of zonnebloemolie
- 200 g gerookte tofublokjes
- blaadjes van halve bosje koriander, fijngehakt
- blaadjes van halve bosje munt, fijngehakt
- 2 lente-uitjes, in schuine ringetjes

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Beeld Studio V
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.