Nodig eens die PVV-stemmers uit voor wodka, wijn en bier

De ingezonden brieven van woensdag 11 januari

Arnon Grunberg in het American Hotel tijdens het Arnon Grunberg Event "Wodka of Wijn".Beeld Marlena Waldthausen

Brief van de dag: Wodka, wijn en cohesie

Wat een ontroerende sfeer roept Arnon Grunberg op in zijn Voetnoot van 10 januari (Cohesie). 700 Volkskrant-lezers kwamen bijeen om wodka of wijn te drinken vanwege een door Grunberg verloren weddenschap. Grunberg hoopt op de geboorte van een burgerbeweging die gaat voorkomen dat de PVV in maart de grootste partij zal worden. Ik doe natuurlijk mee. Maar je voorkomt niet dat de PVV de grootste partij wordt door je te omringen met mensen die het met je eens zijn. Die sociale cohesie en dat gemeenschapsgevoel dat Grunberg als middelpunt van de avond ontwaarde, bestond al bij die groep. De waarderende woorden van Grunberg zijn terecht en fijn om te lezen, maar nodig eens die PVV-stemmers uit voor een exclusief partijtje met wodka, wijn en bier. Je zult zien: waar je ook kijkt, alleen individuen en toch cohesie. Een al lang bestaande burgerbeweging van mensen die zich (terecht) door de maatschappij gekrenkt voelen en die schrikbeeld na decennia de weg naar de stembus weer gaan vinden. Accepteer dat hun problemen echt zijn en niet hun eigen schuld. Vraag hun vervolgens zelf met oplossingen te komen die verbindend werken in plaats van ontwrichtend. Veel mensen stemmen immers op Wilders vanwege zijn acceptabele standpunten, niet vanwege zijn veel te ver gaande oplossingen.

Pieter Roth, 's-Hertogenbosch

De groei van Schiphol

Het aantal vluchten op Schiphol zit dit jaar boven maximum. Ik lees verder in uw krant dat Sharon Dijksma over Schiphol onlangs aan de Tweede Kamer schreef: 'De afgesproken volumeplafonds zijn niet heilig, mits er in goed overleg met de omgeving nieuwe afspraken worden gemaakt.' (Ten eerste, 10 januari)

Tijdens de Klimaattop 2016 orakelde diezelfde Dijksma in september 2016: 'We staan voor de grote uitdaging om onze kinderen en kleinkinderen ook van deze wereld te kunnen laten genieten. En dat kan alleen als we zuinig zijn met wat we nu hebben en werken aan het tegengaan van klimaatverandering. Dat moet bij ons een oerinstinct losmaken: de wil om te overleven en voor onze toekomst te vechten. Net als Robinson Crusoe, die ook moest knokken om te overleven.'

Ik zou een opmerking kunnen maken over de gespleten persoonlijkheid waarop PvdA-kopstukken blijkbaar worden geselecteerd, maar dat is niet eerlijk. Ten eerste zijn er ook in de andere partijen volop gespleten persoonlijkheden.

En ten tweede lijkt het er verdomd veel op dat Nederlanders vaker dan ooit het vliegtuig pakken om uit te rusten van het knokken om te overleven. Overigens leef ik intens mee met de omwonenden van Schiphol. Ze worden keer op keer geconfronteerd met de trukendoos van Hans Alders (voorzitter Omgevingsraad Schiphol, Nationaal Coördinator Groningen). Het vergt bovenmenselijke inspanning om dát te overleven.

Wij weten daar in wingewest Groningen helaas alles van.

Nicolette Marié, Bierum

Gevaarlijk ghb

Ontzettend bedankt voor het fantastisch goede artikel over ghb (Ten eerste, 10 januari). Ik ben inmiddels een aantal jaren werkzaam in de verslavingszorg en ik verbaas me al bijna even lang dat er door zoveel gebruikers en omstanders zo laconiek over gedaan werd. Jullie hebben deze loodzware verslaving eindelijk treffend neergezet.

Erwin Noorman, Meppel

Selfie op het ijs

Zie de foto op blz. 30 in de krant van 10 januari. Wat een armoedig gezicht: Irene Wüst en Sven Kramer die zelfs tijdens de huldiging aan het pielen zijn met hun smartphone! Je zou zeggen dat het publiek vanwege zijn toejuichingen even de aandacht verdient van de sporters, maar nee: het publiek dient als achtergrond voor een selfie en de bediening van de privé sociale contacten heeft voorrang. Wát een communicatiearmoede...

Willem de Rhoter, Leeuwarden

Vier het met een selfie.Beeld Klaas Jan van der Weij / Volkskrant

Puik plan

Caspar Janssen heeft een puik plan geëtaleerd in deze krant (O&D, 10 januari): verbind de Oostvaarders plassen met het Horsterwold, het grootste loofbos van Nederland. Het kan niet vaak gezegd worden, maar in het geval van natuurgebieden is groter altijd beter! Hij brengt me meteen op het idee om op dat laatste principe voort te borduren: verbind dit gebied dan óók met de Veluwe. Wauw!!!

Mel Smeets, Ellecom

Klokgebeier

Naar aanleiding van de ingezonden brief van Margreet Eertink van 7 januari jl. betreffende 'Klokgebeier heeft vooral niet-godsdienstige functies' wil ik nog enige aanvullende informatie verstrekken. Wanneer er een overlijden in ons dorp heeft plaatsgevonden, beieren er twee klokken om 15.00 en 15.10 uur.

Als het een vrouw is, begint de hoogst klinkende klok eerst een tiental slagen,waarna de lager klinkende erbij komt, bij het overlijden van een man is dat andersom.

Na de begrafenisdienst luiden de klokken ook bij het vertrek naar het kerkhof of de begraafplaats. Op zondag luidt bij het uitspreken van de zegen in de dienst een lichte klok een aantal keren. Dat bij het oproepen der gelovigen ter kerkdienst de beide klokken bijna een kwartier lang luiden (zo'n 1.600 slagen), vind ik trouwens wat veel van het goede.

Arnaud Kiers, Koudum

Koekoeksjong

Wat een krachtige cartoon van Bas van der Schot (9 januari): koekoeksjong Trump overschreeuwt zichzelf drie keer terwijl de wijzers pas op tien voor twee staan. Tegelijkertijd voelt het helaas als vijf voor twaalf.

Berny van de Donk, Tilburg

Koekoeksjong Trump overschreeuwt zichzelf drie keer terwijl de wijzers pas op tien voor twee staan.Beeld Bas van der Schot
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden