NOC: sporter bouwt geen pensioen op

Veel Nederlandse topsporters verdienen te weinig om tijdens hun carrière een pensioen op te bouwen of geld opzij te zetten voor de periode tussen het stoppen met topsport en het begin van een maatschappelijke carrière. In 2014 verwacht 65 procent minder dan 25.000 euro bruto te verdienen.

VAN ONZE SPORTREDACTIE

AMSTERDAM - Dat blijkt uit onderzoek van NOC*NSF. De sportkoepel ondervroeg zo'n 1.100 topsporters die tot de beste acht in hun sport behoren of een nationaal team vertegenwoordigen. Onder hen zijn geen betaald voetballers. Ruim een kwart beantwoordde de vragenlijst.

Driekwart van de topsporters wil na zijn of haar 30ste stoppen en bijna de helft wil na de sportcarrière een studie (her)starten, maar een groot deel kan dit niet betalen. 'Het gros van de olympiërs verdient nauwelijks aan de sport', zegt Sjoerd Hamburger van belangenorganisatie NLSporter. Hij ging als roeier naar de Spelen van 2008 en 2012. 'Ze trainen vaak meer dan tien jaar fulltime en zetten er alles voor opzij. Als ze stoppen is er geen goed perspectief, met alleen al een pensioengat van 10 jaar of meer.'

NOC*NSF hoopt voor het einde van het jaar met een oplossing te komen. De koepel gaat hiervoor in gesprek met het ministerie van VWS. Met behulp van sponsors hoopt de overkoepelende sportorganisatie een hoger basissalaris met pensioenverplichting mogelijk te maken. Ook een overbruggingsfonds kan een oplossing zijn.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden