NOC*NSF gaat groot onderzoek doen naar misbruik in sportwereld

NOC*NSF wil onderzoeken op welke schaal seksueel misbruik de afgelopen 30 jaar in de Nederlandse sportwereld is voorgevallen. De sportkoepel hoopt zo duidelijkheid te krijgen over de vraag of er in Nederland, net als in andere landen, een grote groep slachtoffers rondloopt die nooit naar voren is gekomen.

Maud Effting en Willem Feenstra
Oud-voetballers en misbruikslachtoffers Steve Walters (L) en Andy Woodward bij een persconferentie, 5 december 2016. Beeld afp
Oud-voetballers en misbruikslachtoffers Steve Walters (L) en Andy Woodward bij een persconferentie, 5 december 2016.Beeld afp

Het is voor de sport belangrijk de eigen geschiedenis goed te kennen, zegt algemeen directeur Gerard Dielessen van NOC*NSF, de organisatie die gaat over zowel prof- als amateursport. 'Dat kan ons helpen om sporters te ondersteunen die nu pas met hun verhaal naar buiten kunnen of willen komen.' Als de financiering rondkomt, kunnen onderzoekers in 2017 beginnen. Omdat het over een grote tijdsspanne gaat zal het een onderzoek van ongekende omvang zijn. Mensen zullen worden opgeroepen om zich te melden.

Aanleiding voor het onderzoek is de situatie in Engeland. Nadat in november oud-voetballer Andy Woodward vertelde dat hij in de jaren tachtig door zijn jeugdtrainer was misbruikt, meldden 429 spelers zich met soortgelijke verhalen.

Minister Edith Schippers (VWS) laat in een reactie weten een onderzoek van NOC*NSF te ondersteunen. 'Het is goed dat de sport deze handschoen actief oppakt. Het is belangrijk dat dit goed wordt onderzocht, dat mensen laagdrempelig kunnen melden en dat er goede hulp beschikbaar is.'

Noodzakelijk

De last die slachtoffers van seksueel misbruik met zich meedragen is enorm, weet Dielessen. 'Vooral ook als zij daar in het verleden over hebben gezwegen en geprobeerd hebben dit geheel zelf te verwerken. Ik zou iedereen die zoiets is overkomen dan ook willen aanraden er zo snel mogelijk over te praten.'

Volgens hoogleraar sport en recht Marjan Olfers, die in het verleden meermaals beschuldigingen van seksueel misbruik in de sport onderzocht, is een onderzoek naar de aard en omvang van het probleem noodzakelijk. 'Dat kan je niet blijven uitstellen. Ik zie in de sport veel parallellen met de katholieke kerk, waar in het verleden duizenden kinderen zijn misbruikt. Ik denk dat het in de sport ook groter is dan mensen voor mogelijk houden. Je moet de feiten kennen om beleid te kunnen maken.'

Voetbalbond KNVB adviseert clubs sinds kort referenties op te vragen van alle vrijwilligers die worden aangesteld. Zo kunnen clubbestuurders erachter komen of de persoon in kwestie in het verleden in opspraak is geraakt. Nu is dat vaak onbekend.

Seksueel misbruik is blinde vlek in sportwereld

Op de zwarte lijst van NOC*NSF staat één coach die beschuldigd is van seksueel misbruik van jonge sporters. De tweehonderd meldingen per jaar vormen volgens deskundigen een topje van de ijsberg. De recente onthullingen in het Engelse voetbal doen vermoeden dat er door slachtoffers in Nederland nog volop gezwegen wordt. (+)

Bij het Vertrouwenspunt Sport van NOC*NSF is wel een zwarte lijst, maar daar staat slechts één persoon op. Hij is de enige die op dit moment tuchtrechtelijk is geschorst, de voorwaarde om op de lijst te komen. Zelfs mensen die strafrechtelijk zijn veroordeeld mogen, vanwege strenge privacywetgeving, niet op de zwarte lijst worden geplaatst.

Clubs kunnen vrijwilligers wel vragen een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) te overleggen. Dat gebeurde volgens VWS in 2016 bijna 65 duizend keer. Maar omdat het bij seksuele intimidatie of seksueel misbruik meestal niet tot een veroordeling komt - het is vaak het woord van het slachtoffer tegenover dat van de dader - biedt een VOG geen enkele garantie.

Oproep
Heeft u informatie over misbruik of intimidatie binnen de Nederlandse sportwereld, of wilt u uw verhaal kwijt, dan kunt u contact opnemen met de auteurs via onderzoek@volkskrant.nl of direct via w.feenstra@volkskrant.nl en m.effting@volkskrant.nl. U kunt ook bellen naar 06-85140840. Wij publiceren niets zonder uw toestemming.

Misbruik in de sport

In Nederland komen mondjesmaat zaken van seksueel misbruik of intimidatie in de sport naar voren. In de publiciteit kwamen kwesties rond judoka's, turnsters, jonge zwemmers, hockeymeisjes en een jeugdvoetballer bij Ajax. Oud-wielrenster Petra de Bruin vertelde deze week in Nieuwsuur dat ze tijdens haar carrière is misbruikt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden