Nobelprijswinnares uit Jemen bepleit vrijlating Spiegel

Jemenitische autoriteiten moeten alles in het werk stellen om het ontvoerde Nederlandse koppel Judith Spiegel en Boudewijn Berendsen vrij te krijgen. Die oproep deed de Jemenitische activiste, journalist en Nobelprijswinnaar Tawakkol Karman donderdag op haar facebookpagina. Spiegel en Berendsen zijn volgens haar 'vrienden van Jemen'.

Redactie
Boudewijn Berendsen en Judith Spiegel riepen per video de Nederlandse overheid op alles te doen om hen vrij te krijgen. Beeld ANP
Boudewijn Berendsen en Judith Spiegel riepen per video de Nederlandse overheid op alles te doen om hen vrij te krijgen.Beeld ANP

Karman vraagt in het bericht aan de Jemenitische president en minister-president om zich persoonlijk in te zetten voor het Nederlandse koppel. De reputatie van Jemen verslechtert iedere dag dat Spiegel en Berendsen langer vastzitten, schrijft Karman.

Haar Facebookpagina is in het Arabisch, bij het bericht heeft ze een link geplaatst naar de website avaaz.org (eveneens in het Arabisch) met daarop een petitie voor de vrijlating van de Nederlanders.

Spiegel en Berendsen deden een week geleden in een video een oproep aan Nederland om alles te doen om hen vrij te krijgen. Ze zeiden te vrezen voor hun leven als niet aan de eisen van de ontvoerders wordt voldaan. Uit de video bleek niet wie hun ontvoerders zijn of welke eisen ze stellen.

Karman werd in 2011 het gezicht van de protesten tegen het Jemenitische regime van president Ali Abdullah Saleh. Ze kreeg de Nobelprijs voor de Vrede voor haar 'geweldloze strijd voor de veiligheid van vrouwen en voor het recht van vrouwen om te participeren in het werken aan vrede'.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken liet toen weten over de zaak geen informatie te kunnen geven, dat zou de positie van de Nederlanders enkel benarder maken.

Tawakkol Karman in april 2012. Beeld ANP
Tawakkol Karman in april 2012.Beeld ANP

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden