Nobelprijswinnaars pleiten voor verpleegsters

CAIRO (ANP) - Enkele tientallen Nobelprijswinnaars hebben in een brief aan de Libische leider Muanmar Khadaffi gepleit voor een eerlijk proces voor de vijf Bulgaarse verpleegsters en een Palestijnse arts die al jaren vastzitten.

Zij zitten vast omdat zij honderden Libische kinderen met het hiv-virus zouden hebben besmet. De brief is vrijdag gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

De Nobelprijswinnaars wijzen er nogmaals op dat al in 2003 wetenschappelijk bewijs zou zijn geleverd dat de kinderen nog voor de komst van de buitenlanders naar het Libische ziekenhuis besmet met hiv waren. Zij vragen onder meer de advocaten van de zes verdachten het recht te geven meer getuigen op te roepen en informatie in te winnen bij hiv-deskundigen.

Doodstraf ingetrokken

De Bulgaarse verpleegsters en de arts werden in 2004 ter dood veroordeeld, maar het hooggerechtshof vernietigde dat vonnis eind vorig jaar en verwees de zaak terug naar een lagere rechtbank. Die moet in november uitspraak doen.

Volgens de Nobelprijswinnaars krijgt Libië, dat sinds enige tijd probeert de verhoudingen met de internationale gemeenschap te verbeteren, nu een kans te laten zien dat het internationale normen en waarden erkent.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden