Nobelprijswinnaar OPCW; wat doen ze?

De organisatie voor het verbod op chemische wapens, de OPCW, heeft vandaag de Nobelprijs voor de Vrede toegekend gekregen. Het in Den Haag gevestigde instituut, dat zich momenteel ontfermt over de voorraad chemische wapens in Syrië, bestrijdt sinds 1997 het gebruik van chemische wapens in conflicten.

Ahmet Üzümcü, hoofd van de OPCW.Beeld epa

De OPCW is het uitvoeringsorgaan van het Verdrag tegen Chemische Wapens dat in 1997 in werking trad. Bij de OPCW zijn 189 landen aangesloten, die als collectief doel hebben te voorkomen dat chemische wapens ooit weer worden gebruikt om oorlog te voeren. Zo willen ze de internationale veiligheid vergroten.

Het verdrag schrijft de OPCW een aantal taken voor. Allereerst moeten alle bestaande chemische wapens onder toezicht van de OPCW worden vernietigd. Daarnaast moet voorkomen worden dat er nieuwe chemische wapens in de toekomst geproduceerd worden. Daarvoor ziet de OPCW nauwlettend toe op de chemische industrie. Het verdrag gebiedt de organisatie verder om aangesloten landen hulp en bescherming te bieden tegen chemische bedreigingen.

De OPCW blijft zich inzetten om het handvol landen dat nog geen afstand van chemische wapens heeft gedaan over te halen zich alsnog bij de conventie aan te sluiten. Onlangs sloot Syrië zich aan. De organisatie tracht zo de internationale samenwerking bij de bestrijding van chemische wapens te bevorderen.

Er zijn nog zes landen in de wereld die het verdrag niet uitvoeren, waaronder Israël. Egypte, Zuid-Soedan en Angola zijn helemaal geen lid van de organisatie.

Het Technische Secretariaat is verantwoordelijk voor de dagelijkse administratie en tenuitvoerlegging van de conventie, waaronder inspecties zoals die in Syrië. De Uitvoerende Raad en de Conferentie van Staatspartijen zijn de besluitvormende organen, die voornamelijk bedoeld zijn om beleidskwesties te bepalen en geschillen tussen lidstaten over technische kwesties of interpretaties van het verdrag op te lossen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden