Nieuws Óscar Arias Sánchez

Nobelprijswinnaar en oud-president Costa Rica beschuldigd van verkrachting

Nobelprijswinnaar Óscar Arias Sánchez, oud-president van Costa Rica, wordt beschuldigd van verkrachting. Een vrouwelijke psychiater en antikernenergie-activist heeft maandag een aanklacht ingediend bij de politie in het Midden-Amerikaanse land.

Nobelprijswinnaar en oud-president van Costa Rica, Óscar Arias Sánchez. Beeld AP

De psychiater, Alexandra Arce von Herold, heeft een document van tien pagina’s aan The New York Times gegeven waarin zij gedetailleerd beschrijft wat er eind 2014 is gebeurd in de woning van de oud-president, die nog altijd de machtigste figuur is in Costa Rica.

Via zijn advocaat heeft Sánchez een verklaring uitgegeven waarin hij zegt onschuldig te zijn. ‘Ik ontken de beschuldigingen categorisch. Ik heb nooit iets gedaan zonder respect voor de wil van een vrouw.’ Volgens zijn advocaat is zijn cliënt bereid zich voor de rechter te verdedigen.

Arce kwam bij Sánchez om als activist te praten over een komende bijeenkomst in Wenen. Plotseling, zo schrijft ze, benaderde hij haar van achteren, greep haar borsten, ging met zijn handen onder haar kleding en penetreerde haar met zijn vingers. Arce riep geschrokken ‘Maar u bent getrouwd!’, verzon een smoesje over een afspraak elders en maakte in paniek dat ze wegkwam. ‘Ik bevroor, ik wist niet wat ik moest doen.’

Overstuur en in tranen vertelde de vrouw aan een aantal mensen wat er was gebeurd, aldus het relaas in The New York Times. Een parlementslid bevestigde dit deel van het verhaal tegenover de krant.

Niet veilig

Volgens haar broer wekte ze nog weken later de indruk een posttraumatische stressstoornis te hebben. ‘Ze voelde zich niet veilig.’ De oud-president is het meest prominente object van een aanklacht wegens verkrachting in Midden-Amerika sinds het begin van de #MeToo-beweging. De zaak kan funeste gevolgen hebben voor zijn statuur en zijn politieke erfenis.

De 78-jarige Sánchez kreeg de Nobelprijs voor de Vrede in 1987 voor zijn inspanningen om de burgeroorlogen in diverse Midden-Amerikaanse landen vreedzaam te beëindigen. Hij was tweemaal president van Costa Rica, van 1986 tot 1990 en van 2006 tot 2010. Nog altijd is hij zeer invloedrijk in zijn land. Hij leidt een stichting die vrede en democratie bevordert.

Een jaar geleden schreef Arce al over de verkrachting op Facebook en Instagram. Een Costa Ricaanse journalist adviseerde haar de berichten te verwijderen, omdat het zich tegen haar zou kunnen keren. Dat advies volgde ze op. Naderhand, zo schrijft ze, aarzelde ze nog lang de publiciteit te zoeken, omdat ze bang was daarmee de vredesbeweging schade te berokkenen. ‘De zaak was belangrijker dan wat ook’, aldus Arce.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden