Nobelprijs voor Literatuur naar Pamuk

De Turkse schrijver Orhan Pamuk heeft de Nobelprijs Literatuur 2006 toegekend gekregen. Dat heeft een woordvoerder van het Nobelprijs Comité donderdagmiddag in Stockholm bekendgemaakt...

Pamuk, die 54 jaar oud is, krijgt de hoogste literaire onderscheiding ter wereld voor de wijze waarop hij nieuwe beelden heeft gevonden voor de botsing en vervlechting van culturen, aldus een citaat uit het jury-rapport.

Pamuk is de auteur van een compact en onderling sterk samenhangend oeuvre van vooral romans, waarin hij probeert de culturele dilemma’s van Turkije in de vorm van uitgesponnen vertellingen onder ogen te zien. Hij is afkomstig uit de gegoede burgerij van Istanbul en besloot zich, na vergeefse pogingen te gaan schilderen, al vroeg geheel aan de literatuur te wijden.

Veel van zijn romans zijn gesitueerd in Istanbul, dat van nu of dat van enigerlei historisch tijdvak, en schetsen de dubbele aantrekkingskrachten van Europa en de Oriënt, die van moderniteit en traditie, die de bewoners van die stad ondergaan. In de roman Het huis van de stilte, bijvoorbeeld, erven enkele eigentijdse jongemensen uit die stad een grootouderlijk huis in het Aziatische deel van Turkije en moeten zij besluiten wat zij daarmee gaan doen: het plaats laten maken voor een toeristenoord of het bewaren en bewaken als teken van hun afkomst.

In Turkije is Pamuk een omstreden schrijver, vanwege zijn wereldwijde succes en zijn populariteit in het Westen, maar vooral vanwege zijn duidelijke uitspraken inzake de Turkse moord op de Armeniërs in 1915/16 en in de recente geschiedenis op de Koerden. Pamuk erkent die gruwelen en veroordeelt de houding van de Turkse overheid, die de ontkenning ervan tot officiële historische visie verklaard heeft. Begin dit jaar moest Pamuk zich voor de rechtbank in Istanbul verantwoorden voor zijn opvattingen; de rechtzaak werd te elfder ure afgeblazen.

CV Orhan Pamuk

1952 geboren in Istanbul

studeert enige tijd architectuur

1974 besluit te gaan schrijven

1982 debuteert met de roman 'De heer Cevdet en zijn zonen', die

tweemaal bekroond wordt, maar die hij later verwerpt en ook

niet in vertaling laat verschijnen

1983 'Het Huis van de Stilte' verschijnt, in 1991 bekroond met de

Prix de la Découverte Européenne

1985 'De Witte Vesting'

1990 'Het zwarte boek'

1995 'Het nieuwe leven'

2000 'Ik heet Karmozijn' waarvoor hij in 2003 de IMPAC Dublin

Award krijgt

2002 'Sneeuw'

2005 'Istanbul'

Krijgt de vredesprijs van de Duitse boekhandel

\N
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden