NIEUWSnobelprijs voor de vrede

Nobelprijs voor de Vrede naar Wereldvoedselprogramma (WFP)

De strijd tegen de honger van de Verenigde Naties – de enorme operatie om zakken met rijst, bonen en olie bij mensen te krijgen die door rampen of conflicten niet meer te eten hebben – is dit jaar beloond met de Nobelprijs voor de Vrede.

Stieven Ramdharie
Alain Noudehou en Matthew Hollingworth van het WFP waden in september door het door overstromingen geteisterde Jonglei State in Zuid-Sudan. Beeld REUTERS
Alain Noudehou en Matthew Hollingworth van het WFP waden in september door het door overstromingen geteisterde Jonglei State in Zuid-Sudan.Beeld REUTERS

Het Wereldvoedselprogramma (WFP) sleept niet alleen met grote voorraden voedsel over de wereld, onderstreept het Noorse Nobelcomité, maar het bevordert ook de vrede in conflictgebieden: ze onderhandelt met strijdende partijen over het transport van de hulp, en voorkomt dat voedsel wordt ingezet als oorlogswapen.

En die taak is het afgelopen jaar alleen maar zwaarder geworden, want door de coronapandemie is het aantal hongerige burgers toegenomen. In 2019 waren zo’n 135 miljoen mensen in acute hongersnood, maar dat dreigt dit jaar op te lopen tot 265 miljoen. Met name in landen als Jemen, Congo en Zuid-Soedan heeft de combinatie van oorlog en coronacrisis veel burgers aan de rand van de hongersnood gebracht.

‘De noodzaak van internationale solidariteit en multilaterale samenwerking is duidelijker dan ooit’, zei Berit Reiss-Andersen, voorzitter van het Nobelcomité. Ze riep op het WFP en andere humanitaire organisaties te steunen om ‘een hongercrisis van onvoorstelbare omvang’ af te wenden.

Verrassing

De keuze voor het WFP, dat al sinds de jaren zestig strijdt om honger in de wereld uit te bannen, was een verrassing. Vanwege de coronapandemie, leek het immers voor de hand te liggen dat ’s werelds meest prestigieuze prijs zou gaan naar een persoon of organisatie die zich voor miljarden burgers had onderscheiden in de coronacrisis.

Iemand als bijvoorbeeld de alom gerespecteerde Amerikaanse immunoloog Anthony Fauci of de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. De deadline voor de nominaties was echter 1 februari, toen de pandemie nog moest losbreken. Fauci was toen niet zo bekend bij het wereldpubliek. Door het leggen van de link tussen het werk van het WFP en de coronacrisis, heeft het Nobelcomité dit probleem kunnen omzeilen.

De in Rome gevestigde VN-organisatie, die vorig jaar zo’n honderd miljoen mensen hielp in 88 landen, was stomverbaasd dat ze was uitverkoren. ‘Ik denk dat dit de eerste keer in mijn leven is dat ik sprakeloos ben’, reageerde David Beasley, de baas van het Wereldvoedselprogramma. ‘Dit is ongelooflijk. Wow! Wow! Wow! Wow!’

Voorgedragen

Door de keuze voor het WFP, visten klimaatactiviste Greta Thunberg en de Russische oppositieleider Aleksej Navalny achter het net. Hun namen werden de afgelopen weken veelvuldig genoemd. Onder de ruim driehonderd personen en organisaties die waren voorgedragen, bevonden zich ook de bekende Hongkongse activist Nathan Law Kwun-chung, premier Jacinda Ardern van Nieuw-Zeeland en president Trump.

De baas van de Wereldgezondheidsorganisatie, Tedros Adhanom Ghebreyesus, prees de keuze voor het WFP. ‘Grote bewondering en respect voor het levensreddende werk dat jullie doen voor mensen in nood, overal’, aldus de WHO-topman. Ook de WHO werd genoemd als grote kanshebber. Maar de kritiek op de volgens sommigen gebrekkige reactie van de WHO op de pandemie, niet alleen van president Trump, heeft de kansen van de organisatie geen goed gedaan.

Lees ook

Verenigde Naties vieren 75ste verjaardag in kritieke toestand
Het had een min of meer feestelijk jubileumjaar moeten worden. Maar de 75-jarige Verenigde Naties worstelen met het coronavirus, ‘op dit moment de grootste bedreiging van de veiligheid in de wereld’, aldus secretaris-generaal António Guterres. En dat is niet het enige probleem.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden