Breaking news

Nobelprijs voor de Vrede naar Malala Yousafzai en Indiase activist

De Nobelprijs voor de Vrede is dit jaar toegekend aan de Pakistaanse Malala Yousafzai (17) en de Indiase voorvechter voor kinderrechten Kailash Satyarthi (60).

Malala Yousafzai in een vluchtelingenkamp in Syrië, afgelopen februari. Beeld ap
Malala Yousafzai in een vluchtelingenkamp in Syrië, afgelopen februari.Beeld ap

Ze krijgen de onderscheiding voor 'hun strijd tegen de onderdrukking van kinderen en jonge mensen en voor het recht op onderwijs voor alle kinderen'. Dat maakte het Noorse Nobelcomité in Oslo bekend.

'Kinderen moeten naar school en niet economisch worden uitgebuit. In de arme landen van de wereld is 60 procent van de huidige bevolking onder de 25 jaar. Het is een voorwaarde voor vreedzame wereldwijde ontwikkeling dat de rechten van kinderen en jonge mensen worden gerespecteerd', onderbouwde het comité verder de keuze voor het tweetal. 'In door conflicten geteisterde gebieden in het bijzonder, leidt de schending van kinderen tot het overdragen van geweld van generatie op generatie.'

Satyarthi noemde de toekenning 'een eerbetoon aan al die kinderen die nog steeds lijden onder slavernij, gedwongen arbeid en mensenhandel', zei hij tegen de nieuwszender CNN-IBN in een reactie.

Malala Yousafzai kreeg internationaal bekendheid toen ze tijdens een busrit in Pakistan door radicalen in haar hoofd werd geschoten in 2012, ze was toen 15. De voorvechtster van meisjesonderwijs overleefde de aanslag en zette haar strijd voort. Sinds haar herstel is ze onderscheiden met verschillende prijzen, waaronder de prestigieuze Four Freedoms Awards, die ze dit voorjaar kwam ophalen in Middelburg. Ze noemde de angst voor terrorisme toen erger dan de vrees voor een traditionele oorlog.

Malala en Satyarthi (op een foto uit 2009). Beeld epa
Malala en Satyarthi (op een foto uit 2009).Beeld epa

Kinderarbeid

Kailash Satyarthi is een bekende Indiase activist die al jarenlang strijdt tegen kinderarbeid. Hij ageert met name tegen het slavenwerk (de term kan letterlijk worden opgevat) dat volgens hem 500 duizend Indiase kinderen van vier tot veertien jaar verrichten in de tapijtindustrie - zes dagen per week, minstens twaalf uur per dag.

Zijn organisatie voert, schreef de Volkskrant in 1995, ook actie in sectoren als de vuurwerk- en lucifersindustrie, steengroeven en de bouw. Satyarthi heeft een ondubbelzinnig standpunt: alle kinderen hebben recht op een jeugd. Kinderarbeid mag niet en kan niet, hoe dan ook.

Het comité kon kiezen uit maar liefst 278 kandidaten van allerhande pluimage. De belangrijke vredesprijs werd vorig jaar toegekend aan de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW), die in Den Haag zetelt. Aan de prijs is net als aan de andere Nobelprijzen een bedrag van 8 miljoen Zweedse kroon verbonden (880.000 euro).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden