Nobelprijs voor de Vrede naar bankier van de armen

De Nobelprijs voor de Vrede 2006 is toegekend aan de Grameen Bank en zijn oprichter Muhammad Yunus uit Bangladesh. Dat heeft het Nobelprijs-comité vrijdag op zijn website bekendgemaakt...

De Grameen Bank (de naam betekent 'dorpsbank'), in 1976 opgericht in Bangladesh, verleent microkredieten aan armen. Het Nobelcomité meent dat Yunus (66) en zijn bank de prijs verdienen vanwege de belangrijke rol die deze vorm van kredietverlening speelt bij het bestrijden van armoede en daarmee het bevorderen van duurzame vrede.

In mei 2006 hadden 6,6 miljoen mensen een lening uitstaan bij de instelling. In alle dorpen van Bangladesh lopen projecten op Grameen-gelden.

'Elke persoon op aarde heeft zowel het potentieel als het recht om een behoorlijk bestaan te leiden. Yunus en de Grameen Bank hebben laten zien dat zelfs de armsten der armen kunnen werken om zelf voor hun ontwikkeling te zorgen', aldus het Nobelcomité.

Yunus is met name geprezen omdat hij arme vrouwen door hen kleine leningen te verstrekken de kans biedt aan de armoede te ontsnappen en iets van hun leven te maken. 'De economie en de politieke democratie kunnen niet volledig tot bloei komen als de vrouwelijke helft van de mensheid niet op gelijke voet met mannen aan de maatschappij deelneemt', zegt het Nobelcomité daarover. De Grameenbank verstrekt leningen aan de allerarmsten op het Bengalese platteland, zonder daarvoor een zakelijk onderpand te verlangen.

'Yunus wil op de lange termijn de armoede in de wereld uitroeien. Dat kan niet uitsluitend met microkredieten worden bereikt, maar Muhammad Yunus en de Grameenbank hebben laten zien dat in de doorlopende inspanningen om dat doel te bereiken een belangrijke rol is weggelegd voor microkredieten', aldus het Nobelcomité.

De prijs van 1,1 miljoen euro zal formeel gezien gelijkelijk over de twee winnaars worden verdeeld en 10 december worden uitgereikt in Oslo.

Yunus grossiert in onderscheidingen door zijn ontwikkelingswerk. In totaal kreeg hij meer dan zestig prijzen waaronder dit jaar nog de Four Freedoms Award uit handen van prinses Maxima. Universiteiten in de hele wereld eren de professor met eredoctoraten. Hij verzamelde er tot nog toe 27.

De kersverse winnaar kon vrijdag in een reactie tegen de Noorse televisiezender NRK zijn ongeloof niet verbergen. ‘Ik kan het eenvoudigweg niet geloven. Iedereen zegt mij dat ik de Nobelprijs heb gewonnen, maar ik kan het niet geloven. Ik ben zo dankbaar. Het is niet alleen voor mij fantastisch nieuws maar voor alle mensen overal ter wereld die microkrediet hebben gekregen.’

Professor Muhammad Yunus (hier op een archieffoto) en zijn organisatie Grameen Bank uit Bangladesh hebben de Nobelprijs voor de Vrede gewonnen. Yunus is de directeur van Grameen Bank, een organisatie die armoede bestrijdt door het verstrekken van microkredieten. (ANP) Beeld null
Professor Muhammad Yunus (hier op een archieffoto) en zijn organisatie Grameen Bank uit Bangladesh hebben de Nobelprijs voor de Vrede gewonnen. Yunus is de directeur van Grameen Bank, een organisatie die armoede bestrijdt door het verstrekken van microkredieten. (ANP)
Vredesnobelprijswinnaar Muhammad Yunus, hier omarmd door zijn dochter Dina, groet breed lachend en vol ongeloof over de gewonnen prijs zijn collega's bij de Grameen Bank. (AP) Beeld null
Vredesnobelprijswinnaar Muhammad Yunus, hier omarmd door zijn dochter Dina, groet breed lachend en vol ongeloof over de gewonnen prijs zijn collega's bij de Grameen Bank. (AP)
Winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede Muhammad Yunus geeft een persconferentie met naast hem zijn vrouw Afroza (l) en dochter Dina (r). (AFP) Beeld null
Winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede Muhammad Yunus geeft een persconferentie met naast hem zijn vrouw Afroza (l) en dochter Dina (r). (AFP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden