Nobelprijs voor de Vrede is een wapen in de strijd

Met de toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede gaat voor president Kim Dae-jung van Zuid-Korea een oude droom in vervulling....

De Nobelprijs komt hem zeer gelegen. De helft van zijn ambtstermijn zit erop, en op zo'n moment willen presidenten wel eens ervaren dat de kritiek op hun nog niet ingeloste beloften aanzwelt.

De Nobelcommissie zal er geen bezwaar tegen hebben dat Kim Dae-jung zijn Vredesprijs gebruikt om zijn plannen in de hem resterende tijd met vergroot prestige te kunnen verwezenlijken. Dat de commissie niet heeft afgewacht totdat Kim het vredesverdrag met Noord-Korea rond heeft, past in de koers die ze sinds de jaren negentig voert: de Nobelprijs is niet zozeer een beloning voor behaald succes, als wel een aanmoediging voor onversaagde vredesinspanningen.

De prijswinnaars van 1998, John Hume en David Trimble, werken nog rusteloos voort aan hun Noord-Ierse vrede. In 1993 mochten Yasser Arafat, Shimon Peres en Yitzhak Rabin de Vredesprijs delen. Vrede tussen Israël en Palestijnen lijkt deze dagen verder weg dan ooit. Maar als dragers van de Nobelprijs zijn Peres en Arafat moreel verplicht zich te blijven inzetten voor vrede.

Ook de Oost-Timorese co-winnaar van 1996, de om zijn scherpe tong beruchte José Ramos-Horta, zag zich genoopt een verzoenender toon aan te slaan.

Vaak is de Nobelprijs een steuntje in de rug voor leiders die tegen de officiële machthebbers moeten opboksen. In 1975 ging de prijs naar de Russische dissident Andrei Sacharov, wiens integriteit zijn enige wapen was tegen het Kremlin. Ook de Birmese oppositieleidster Aung San Suu Kyi (1991) ontleent er een zekere onkwetsbaarheid aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden