No worries

HETGEEN NIET meevalt voor dit lid van de Olympic Family die nu al drie dagen achtereen is wakker geworden met oud-premier Dries van Agt....

Marcel van Lieshout

Voor de jongere lezer: Dries van Agt was naast staatsman wielrenner en genoot de bijnaam taai reptiel. Hij was verduveld handig in het afwijken van de rechte lijn, zoals dat de katholiek betaamt.

Dries van Agt van 'de narrige Hollandse ober'.

Malle neefje van de Olympic Family droomt hier in Sydney voortdurend over die uitspraak. Een van groot historisch belang want waar. Met de horeca in Nederland zou het nooit goed komen, wist Van Agt al in de vorige eeuw.

En hij kreeg gelijk. Ja, in Brabant of in Limburg, zeg maar het trainingsgebied van de uit ondervinding sprekende wielrenner Van Agt kom je nog wel eens een niet-narrige ober en zelfs een wél-kundige kok tegen.

Misschien is malle neefje van de Olympic Family in de war maar als hij het zich nog goed herinnert deed Dries van Agt die uitspraak toen hij in Indonesië verbleef. (politici doen altijd gekke uitspraken in het heel verre buitenland; deze soort is kennelijk niet tegen de jet-lag bestand).

Hier in Sydney, helemaal niet zo ver weg van Indonesië, was het deze week weer raak met iemand uit de politiek. Tevens familielid want draagster van een Olympic Family-badge. Tante Annemarie - vice-premier en een beetje mijn lievelingstante omdat ze rookt - heeft tegen De Telegraaf gezegd dat Nederland zich tot het uiterste moet inspannen om de Spelen binnen te halen.

Ons land, weet u wel, óns.

Ons en wij van de malle neefjes van de Family dachten onmiddellijk aan Hans Wiegel en droomden vervolgens van Dries van Agt. De narrige Hollandse ober.

De Olympische Spelen van Sydney zijn een groot succes - dat er straks weer een financieel tekort is maakt neefje niks uit - omdat er prachtige stadions zijn gebouwd (onze Arena is een vogelkooi annex frituurpan), een voortreffelijk transportsysteem is opgezet (waait het bij u in Nederland al? NS-kabel geknapt?), Australiërs werkelijk sportgek zijn (u maakt zich nu toch alleen maar druk om De Graafschap-Feyenoord?) en vooral omdat het leger aan vrijwilligers ter assistentie van publiek en anderen permanent vriendelijk is.

Gooday, mate.

No worries.

Nee, dan ons van de narrige ober. En al die andere afbekkers en grauwe koppen. En ons moet dan zeker het grootste sportevenement ter wereld binnenslepen? Mag malle neefje - hier in Sydney verzwijgend dat Nederland bestáát -- even lachen?

Voor de hele Olympic Family legt neefje het nog één keer uit: het is het weer.

Hier in Sydney is het doorgaans warm (vrijdag zelfs 34 graden, een nationaal record sinds 1965) en als je nu echt de mensen vrolijk wilt stemmen met sport dan moéten de Spelen gehouden worden in een land met vriendelijke temperatuur.

'No worries', zegt de vrijwilliger alhier die een supporter of journalist naar de juiste plaats, weg of lokatie verwijst. In ons land worden Italiaanse gehandicapten die naar het voetbal van Euro 2000 willen gaan met rolstoel en al van de tribunetrappen van De Kuip geflikkerd!

Verrek, malle neefje verneemt zojuist dat in antwoord op De Telegraaf nu het Algemeen Dagblad zelfs wéét waar de Spelen in Nederland gehouden worden: het zal u niet verbazen dat Rotterdam, het hart van het verspreidingsgebied van die krant, de gelukkige is geworden.

Malle neefje zou voorts nog in familiaire kring willen aankaarten taekwondo als eerste sport van het olympisch programma te schrappen. Permanent gillende meiden met helmen op en een soort kussen op de buik, neefje dacht dat er bij een rake trap een parachutist werd gelanceerd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden