NieuwsBrexit

‘No Deal’ voorlopig van de baan; Brits Hogerhuis keurt Brexit-noodwet goed

Het Britse Hogerhuis heeft zijn goedkeuring verleend aan de noodwet waarmee de Brexit drie maanden kan worden uitgesteld als er in oktober geen akkoord met de EU wordt gesloten. Hiermee is een No Deal voorlopig van de baan.

Patrick van IJzendoorn
Boris Johnson Beeld REUTERS
Boris JohnsonBeeld REUTERS

De Lords hebben er twee dagen over gedebatteerd, maar de verwachte obstructie door brexiteers is uitgebleven. Begin volgende week zal koningin Elizabeth de noodwet ondertekenen. Eerst krijgt ze in haar Schotse vakantiekasteel Balmoral gezelschap van een uitgeputte premier Boris Johnson.

In Schotland zal Johnson goed moeten nadenken hoe het nu verder moet. Hij had gehoopt dat Labour na het aannemen van de noodwet akkoord zou gaan met verkiezingen op 15 oktober. Maar Jeremy Corbyn durft de stembusconfrontatie nog niet aan. Tijdens een overleg vrijdagochtend hebben de leiders van de oppositiepartijen besloten om Johnson, die ze zeggen niet te vertrouwen, niet zijn zin te geven. De premier kan proberen om verkiezingen te forceren met een noodwet, maar daar kan de oppositie via amendementen voorwaarden aan hangen.

Johnson kan ook een motie van wantrouwen indienen tegen zijn eigen regering. Corbyn moet dan beslissen of hij zijn vertrouwen wil uitspreken in een regering die zich, in de woorden van Labour-politici, heeft bezondigd aan ‘een coup’ en aan ‘constitutionele schande’. Als deze motie wel wordt aangenomen, krijgt de oppositie twee weken de tijd om een alternatieve regering te vormen. Probleem is dat aankomende dinsdag waarschijnlijk de vijf weken durende prorogatie (verdaging) van het parlement begint.

Wanneer Johnson geen verkiezingen kan uitlokken, wacht hem op 19 oktober een lastige keuze. Als er dan geen akkoord ligt, moet hij Brussel vragen om uitstel, maar hij heeft gezegd dat hij nog ‘liever dood in een greppel’ wordt gevonden. Het enige alternatief is aftreden, een gifbeker achterlatend voor de volgende bewoner van Downing Street 10. Johnson kan ook akkoord gaan met uitstel om vervolgens geen nieuwe Britse kandidaat voor een eurocommissariaat aan te dragen. Dan zou Brussel de Britten meteen uit de EU moeten zetten.

Zwaarste week

Voor Johnson komt met de goedkeuring van de noodwet door het Hogerhuis (waar de regering geen meerderheid heeft) een eind aan de zwaarste week uit zijn politieke loopbaan. Drie verloren stemmingen, een ontwrichte partij en uiteindelijk het bericht dat zelfs zijn broer Jo het vertrouwen in hem opgezegd heeft. Een bezoek aan het trotse graafschap Yorkshire verliep donderdag niet zoals gehoopt. In het stadje Morley vroeg een kiezer hem zelfs beleefd om ‘mijn woonplaats’ te verlaten. Alleen de hond die hij maandag als huisdier naar Downing Street haalde, lijkt hem nog trouw te zijn. In de woorden van een voormalige president van de Verenigde Staten: ‘Als je een vriend in de politiek wil, neem een hond.’

Het bezoek aan Yorkshire kreeg nog een staartje, omdat de plaatselijke politiecommissaris in een brief liet weten dat hij het ongepast vond dat Johnson met kadetten van de politieschool op de achtergrond een politieke toespraak had gehouden. De afspraak zou zijn geweest dat de premier alleen zou spreken over het werven van 20.000 extra agenten om de veiligheid op het eiland te verbeteren. Zijn rammelende toespraak – hij leek te zijn aangeslagen door het vertrek van zijn broer – ging ook over andere onderwerpen, zoals zorg en onderwijs.

Vierde nederlaag futloze Boris: zijn broer Jo laat hem in de steek

Boris Johnson wordt liever ‘dood in een greppel gevonden’ dan dat hij de Europese leiders in oktober om nieuw uitstel van Brexit gaat vragen. De Britse premier beweerde dit donderdagmiddag in een futloze toespraak. Enkele uren eerder kreeg Johnson een nieuwe klap te verwerken, toen zijn jongere broer Jo bekend maakte uit de regering te stappen.

Verwijdering van ‘lekkende ambtenaar’ toont hoe hard het Brexit-spel wordt gespeeld in Westminster

Na een hoogoplopende ruzie werd vorige week donderdagavond een ambtenaar verwijderd uit de werkvertrekken van de regering, ze wordt ervan beschuldigd samen te spannen met oud-bewindslieden die een No Deal-Brexit willen verhinderen. Het bijna paranoïde optreden is een teken dat het spel momenteel hard wordt gespeeld in Westminster.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden