No-claim voor ziektekostenverzekering

Het kabinet overweegt om een no-claimregeling in te voeren voor de basisverzekering voor ziektekosten, die in 2006 van kracht wordt....

Een woordvoerder van de koepelorganisatie van ziektekostenverzekeraars noemt het voorstel totaal nieuw. Voorzover hem bekend zijn er geen andere landen in Europa die een dergelijk zorgstelsel kennen. Hij verwacht dat zijn leden er welwillend tegenover staan. 'Maar we willen graag weten over welke bedragen we praten en welke zorg eronder valt.' Zo zou de overheid een uitzondering kunnen maken voor bijvoorbeeld huisartsenzorg.

De no-claimregeling zou een alternatief kunnen zijn voor het eigen risico dat het kabinet volgend jaar wil invoeren voor ziekenfondsverzekerden. Naar verwachting wordt dat bedrag tussen 200 en 250 euro per jaar. Maar ZN en ook het College voor Zorgverzekeringen (CvZ) kennen het voorstel nog niet.

Beide organisaties zeggen daarom ook nog niet te kunnen reageren. 'We wachten het wetsvoorstel wel af', stelde de woordvoerder van ZN. Dat komt naar verwachting in april terug van de Raad van State. Dan buigt het kabinet zich erover. Een woordvoerder van CvZ zei dat wel afgesproken is dat het college om advies gevraagd wordt, als de Raad van State het voorstel heeft bekeken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden