No-claim korting op zorgpremie

Ziekenfondsverzekerden die weinig of geen ziektekosten hebben, krijgen vanaf 1 januari een korting op hun verzekeringspremie van maximaal 250 euro per jaar....

Van onze verslaggever Marc Peeperkorn

De regeringspartijen CDA, VVD en D66 verwelkomen het voorstel voor een no-claim in de zorgkosten. 'Een zeer interessante gedachte', stelt het CDA-Kamerlid Buijs. De VVD had een soortgelijk plan klaarliggen. D66-Kamerlid Bakker prijst de 'vernieuwende aanpak' van minister Hoogervorst van Volksgezondheid. De verzekeraars staan er 'niet onwelwillend' tegenover.

Het no-claimvoorstel moet op 1 januari 2005 ingaan. De zes miljoen volwassen ziekenfondscliënten die weinig of niets declareren bij hun zorgverzekeraar, worden aan het eind van het jaar beloond met een lagere premie.

Volgens nauw betrokkenen gaat het om een korting van 200 tot 250 euro per jaar. Particulier verzekerden krijgen hier vanaf 2006 mee te maken, als het nieuwe zorgstelsel gereed is.

Hoogervorst verwacht dat de 'beloning' de burger zal aanzetten tot een bewuster gebruik van de medische hulp. Volgens de minister stappen onnodig veel mensen 'voor elk wissewasje naar de dokter'. Mede daardoor zijn de uitgaven voor de zorg inmiddels opgelopen tot ruim 40 miljard euro per jaar.

De no-claimkorting vervangt het plan van een eigen risico in de zorgkosten. In dat plan betaalde de burger de eerste 200 tot 250 euro zelf, daarboven vergoedde de verzekeraar de kosten. Dat levert een besparing van 1,3 miljard euro per jaar op.

Nadeel van dit systeem is dat boven het eigenrisicobedrag de prikkel tot bewust gebruik van de zorg vervalt. Daarnaast leidt het tot extra administratieve rompslomp.

De vrees bestond verder dat zieke burgers zouden kunnen afzien van behandeling vanwege de eigen betaling. De no-claimkorting wordt achteraf verstrekt en heeft daardoor minder invloed op de keuzen tijdens de ziekte.

Verder blijft de administratie beperkt, zeker als iedere burger een aparte zorgpas krijgt. Via die pas wordt alle verleende medische zorg snel en eenvoudig geregistreerd.

Om de geplande bezuiniging van 1,3 miljard euro te halen, gaat de verzekeringspremie iets omhoog. Betrokkenen spreken over 'een paar euro' per maand. Dat is nodig om de kortingen te financieren.

Kabinet, VVD en D66 willen dat het bezoek aan de huisarts meetelt bij de berekening van de no-claimkorting. Het CDA voelt daar niets voor. Kamerlid Buijs meent dat de huisarts zonder financiële drempel toegankelijk moet blijven. De PvdA heeft grote twijfels bij het kortingssyteem, de SP wijst het af.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden