'No Blame-methode' effectief om pesten te stoppen

De ingezonden lezersbrieven van maandag 16 januari.

Redactie
Leren omgaan met pesten in 'confrontatiecontainers' Beeld Marcel van den Bergh/ de Volkskrant
Leren omgaan met pesten in 'confrontatiecontainers'Beeld Marcel van den Bergh/ de Volkskrant

Brief van de dag: zo help je pesten stoppen

In de Brief van de dag van 13 januari stelt Emma van den Berg dat 'de overheid kinderen verplicht om onderwijs te volgen, maar een veilige leeromgeving niet altijd kan garanderen'.

Alle pestprotocollen ten spijt zal er inderdaad altijd in meer of mindere mate worden gepest in situaties waar groepen mensen, in dit geval op school, bij elkaar komen. Het voorkomen van pestgedrag en het proberen uitbannen hiervan is een urgente en delicate aangelegenheid die elke school hoog op de agenda heeft staan. Naast enkele veelgebruikte antipestmethodes is de onbekendere 'No Blame-methode' een effectieve methode om pesten te stoppen in een groep, mede omdat er hierbij wordt ingezet op het geven van erkenning aan alle belanghebbenden. Inclusief de pester(s).

Als leerkracht met de groep naar oplossingen zoeken voor het probleem, vertrouwen bieden en geen schuldigen aanwijzen zijn in het kort de hoofdzaken bij de uitvoering van deze methode, waarbij de deelnemers allen een opdracht voor zichzelf formuleren om het pesten op te lossen. Dat de pesters zelf ook hierbij betrokken worden lijkt erg tegenstrijdig. Echter, door de geboden erkenning om mee te helpen het pestprobleem op te lossen, geeft men iedereen een gevoel van meerwaarde. Een gebrek hieraan ligt dan ook vaak aan de basis van het ontstaan van pestgedrag. Door niemand te beschuldigen en samenwerken te stimuleren stuurt men bewezen effectief aan op een groot gemeengoed waar ieder mens behoefte aan heeft: erbij mogen horen en er mogen zijn.

Pascal Cuijpers, Herten

Grootste Nederlander

Aron Brouwer en Marthijn Wouters komen met de onthulling dat Willem van Oranje allesbehalve altruïstisch was. Nieuws? Willem van Nassau, zoon van protestantse ouders had er niet zoveel moeite mee katholiek te worden opgevoed aan het hof van Karel de Vijfde: 'Orange vaut bien une messe', nietwaar?

Was er ooit een heerser, zeker in die tijd, onbaatzuchtig? Ook zijn zonen Maurits en zeker Frederik Hendrik waren zich bewust van hun eigen belangen. We herdenken deze historische personen desondanks omdat ze veel hebben betekend voor de ontwikkeling van de Nederlandse Republiek.

Van onze hedendaagse staatshoofden zou je kunnen zeggen dat onbaatzuchtigheid een kenmerk is van hun functie, waarbij je dan kunt opmerken dat dit vooral het geval is naarmate de macht van de vorst afneemt.

Hans Wansinks opmerking in Stekel (14 januari) dat we misschien Pim Fortuyn alsnog in aanmerking zouden kunnen laten komen voor de onderscheiding van grootste Nederlander gaat uit van het idee dat Pim die nobele eigenschap wel bezat.

Mijn stelling is dat alleen mensen die niets met de macht te maken hebben of willen hebben de enigen moeten zijn die in aanmerking kunnen komen voor de titel van 'grootste Nederlander'!

Bernd Jan Veentjer, Assen

Pim Fortuyn Beeld
Pim FortuynBeeld

Geuzenboek

Iedereen die het magistrale Geuzenboek van Louis-Paul Boon gelezen heeft, weet dat Willem van Oranje uitsluitend gemotiveerd werd door financiële belangen.

Mede gelet op de uitgebreide lijst van geraadpleegde bronnen die achter in het boek is opgenomen, zou dat voor niemand meer een verrassing hoeven zijn.

Henk de Groen, Oss

Elshout over Obama

Wat een mooi stuk van redacteur Arie Elshout (O&D, 14 januari)!

Hij schrijft heel toegankelijk, beeldend, heldere en trefzekere woordkeus, intelligent en interessant. Ben niet gauw onder de indruk van journalisten maar ook zijn kennis die uit de analyse blijkt is heel goed!

Ik denk dat zijn analyse klopt: De VS is een gespleten land, de 'melting pot' waarover je vroeger leerde op school, bestaat helemaal niet; zwart en wit, elitair progressief en conservatief leven in segregatie en vaak in vervreemding van elkaar.

De vraagstelling van Elshout is ook heel goed en relevant: 'Hoe kon het dat acht jaar Obama uitmondde in een Trump?' Ze zijn elkaar tegenpolen, zegt hij.

Antwoord is dus dat beiden Amerika zijn (zo'n beetje 50 procent om 50 procent) en beiden geven niet voldoende antwoord op de complexiteit van de huidige Amerikaanse samenleving met haar verschillende groepen en belangen.

Of zoals Elshout treffend zegt: 'Waar rechts het verleden idealiseert, idealiseert links de toekomst'

Brenda Reyerse, Amsterdam

De twee tegenpolen Trump en Obama Beeld ap
De twee tegenpolen Trump en ObamaBeeld ap

Donormoeders

We doen alsof draagmoeders tot dezelfde categorie behoren als spermadonors. Maar dat is niet zo. De fysieke en psychische tol die voor de goede daad betaald moet worden, verschilt nogal.

In Vonk van 14 januari staat het verhaal van Sander Verschuuren, een man die het volstrekt normaal vindt dat hij een vrouw in Cambodja een kind laat baren om het rijke leven met zijn mannelijke partner in het rijke Nederland nog meer te verrijken. 'Ik wilde graag een gezin, we zijn daar klaar voor.'

Cambodja heeft de wetgeving aangepast, en stelt draagmoederschap strafbaar, als een vorm van mensenhandel. Paniek bij de draagmoeders, en ook bij Sander Verschuuren. De kans bestaat dat hij straks de draagmoederbaby het land niet uit krijgt en óók nog eens wordt gearresteerd: 'In hun ogen ben ik een vrouwenuitbuiter.' In mijn ogen ook, Sander Verschuuren. Een vrouwenuitbuiter van de ergste soort.

Annemieke Pelt, Leiden

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden