NMa: Schiphol zat niet fout

De luchthaven Schiphol heeft geen misbruik gemaakt van haar economische machtspositie in de Chipshol-affaire. Dit concludeert de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) na een onderzoek van ruim een jaar.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER WIL THIJSSEN

AMSTERDAM - 'Dat Schiphol overheidsbesluiten heeft beïnvloed, wordt door haar niet ontkend', schrijft plaatsvervangend NMa-directeur Aad Kleijweg in zijn rapport. Maar 'er zijn geen aanwijzingen dat het Schiphol daarbij te doen was om Chipshol uit te sluiten als vastgoedconcurrent.'

Chipshol-eigenaren Jan en Peter Poot menen dat Schiphol hen wel degelijk opzettelijk heeft gedwarsboomd, en gaan tegen de NMa-uitspraak in beroep. 'Het is een belabberd onderzoek', zegt Cees Poot, de broer van Chipshol-eigenaar Peter Poot (die op vakantie is).

Volgens Cees Poot heeft de NMa alleen betrokkenen bij het belang van Schiphol geïnterviewd, niet de kritische geesten in de gemeente Haarlemmermeer en bij de provincie Noord-Holland. 'Als ik aan een medewerker van Poetin vraag of zijn regering corrupt is, zal die nee zeggen', aldus Poot. 'In de notulen van het Bestuursforum, waarin Schiphol, Haarlemmermeer en de provincie participeren, staat letterlijk dat er onderlinge prijsafspraken zijn gemaakt. Hoe duidelijk wil je het hebben?'

Het NMa-onderzoek is saillant omdat de NMa zelf ook onderdeel is geworden van de Chipshol-affaire. De oud-bestuursvoorzitter, Pieter Kalbfleisch, wordt vervolgd wegens meineed.

Gelogen

Kalbfleisch zou in zijn functie als rechter een rechtszaak over de grondexploitatie rond Schiphol aan zijn vriend Hans Westenberg hebben toebedeeld, met als doel dat Chipshol die zou verliezen. Het Openbaar Ministerie acht bewezen dat de rechters over hun samenwerkingsverband onder ede hebben gelogen, en is tot vervolging overgegaan. Chipshol-eigenaren Jan en Peter Poot zijn na Westenbergs vonnis 450 hectare grond kwijtgeraakt.

De NMa laat in zijn onderzoek de rol van zijn voormalige bestuursvoorzitter volledig buiten beschouwing, tot verbazing van Cees Poot. 'Het is zo partijdig als een onderzoek maar kan zijn.' Jan en Peter Poot procederen al 18 jaar over veronderstelde 'vriendjespolitiek, corruptie en stelselmatige tegenwerking' met betrekking tot hun bouwplannen rond Schiphol.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden