NMa onderzoekt machtsmisbruik door Buma/Stemra

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) doet onderzoek naar mogelijk machtsmisbruik van auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra. Dat bevestigen meerdere direct betrokkenen tegenover de Volkskrant.

VAN ONZE VERSLAGGEVER WOUTER KEUNING

AMSTERDAM - Het onderzoek, dat in april van dit jaar is begonnen en onlangs werd verlengd, spitst zich toe op de contracten die Buma/Stemra met zijn leden sluit. Volgens muziekauteur Gerben de Vries, die de NMa in februari verzocht het onderzoek in te stellen, hanteert Buma/Stemra in die contracten een 'alles-of-niets systeem' dat in het nadeel werkt van veel auteurs.

Voornaamste pijnpunt is dat wie lid wil worden van de auteursrechtenorganisatie verplicht wordt al zijn auteursrechten over te dragen. Die 'totale overdracht van rechten' geldt ook voor werken die zijn gemaakt vóór de aanmelding. De NMa bevestigt dat er een 'vooronderzoek' loopt.

Hoewel het wettelijke monopolie van Buma/Stemra niet geldt voor internet (het heeft alleen zeggingskracht voor televisie, radio en openbare uitvoeringen) leveren de contracten vooral problemen op voor auteurs die hun muziek zelf willen exploiteren via internet. De Vries stelt dat auteurs ook geld moeten betalen aan Buma/Stemra wanneer zij door henzelf gecomponeerde muziek op hun eigen website plaatsen. Ook voor promotie van de eigen muziek via bijvoorbeeld YouTube moet geld worden afgedragen aan de rechtenorganisatie.

Als student componeerde De Vries, bij wijze van bijbaan, vaak muziek in opdracht. Daarvoor rekende hij eenmalig bedragen van rond de 300 euro. Voor dat geld gaf hij ook toestemming de muziek op internet te gebruiken. Wanneer De Vries lid zou worden van Buma/Stemra, wat hij als professioneel auteur graag wil, zouden zijn voormalige klanten voor gebruik van de muziek op internet nu alsnog extra moeten betalen aan Buma/Stemra.

Erwin Angad- Gaur, secretaris van de Nederlandse vakbond voor musici en acteurs (Ntb) laat weten dat hij in het kader van het onderzoek door de NMa is gehoord. Inhoudelijk wil hij verder niet reageren, omdat de NMa daarom heeft verzocht. De Ntb maakte zich in het verleden al vaker druk over de inflexibiliteit van de contracten van de auteursrechtenorganisatie.

Een woordvoerder van Buma/Stemra laat weten dat de organisatie volledig meewerkt aan het onderzoek. Hij wijst tevens op voorstellen die tijdens de laatste ledenvergadering werden gedaan om tot flexibilisering van de contracten te komen. 'Die zijn toen door een meerderheid van de aanwezigen afgewezen.'

Buma/Stemra kwam de afgelopen twee jaar met enige regelmaat negatief in het nieuws; een bestuurslid werd van corruptie beschuldigd, er was kritiek op de hoogte van de bestuurssalarissen, veel leden klaagden dat ze zich niet door de club vertegenwoordigd voelden en bestuursleden beklaagden zich in het openbaar over de manier waarop de organisatie wordt geleid.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden