'NMa moet fusies van mediabedrijf toetsen op pluriformiteit'

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) moet bij fusies van mediabedrijven voortaan toetsen of de pluriformiteit in het geding komt. Ook wordt de Raad voor de Journalistiek versterkt om de kwaliteit van de media beter te kunnen bewaken....

Het kabinet noemt het zorgelijk dat de markten voor kabel, televisie en kranten ieder worden beheerst door 'nog maar drie grote spelers'. Bij fusies gaat het volgens Van der Laan niet alleen om marktmacht, waar de NMa al op toeziet, maar ook om de 'opiniemacht' en eventueel misbruik daarvan.

Dat de controle over de media in een beperkt aantal handen is, beschouwt Van der Laan als een potentieel politiek instrument voor grote bedrijven en politici. Deze ontwikkeling vormt een bedreiging van de vrije meningsvorming. Hoe de pluriformiteitstoets die de NMa moet gaan uitvoeren er precies gaat uitzien, is nog niet bekend.

Met de voorstellen reageert het kabinet op adviezen over de relatie tussen media en politiek die in 2003 zijn uitgebracht door de Raad voor Maatschappelijk Ontwikkeling (RMO) en de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB).

De RMO hekelde de negatieve invloeden van de media op het politieke debat. Zo zou er meer aandacht zijn voor personen en conflicten dan voor inhoud en standpunten. De ROB richtte zijn pijlen vooral op politici. Deze zouden hun hechte 'huwelijk' met de media moeten omzetten in een meer afstandelijke 'LAT-relatie'.

Ook het kabinet zegt nu dat politici gepaste afstand moeten bewaren tot de media. Het lekken van overheidsinformatie en het oplaten van proefballonnen door bewindslieden en hun woordvoerders zal zoveel mogelijk worden tegengegaan, belooft Van der Laan.

De overheid wil bovendien de diversiteit en kwaliteit van de media bevorderen. Toch ziet Van der Laan er niets in om de journalistiek te verplichten tot (zelf)regulering, omdat dwang de persvrijheid in gevaar brengt.

Wel heeft het ministerie van Cultuur met de media een aantal afspraken gemaakt. Het budget van de Raad voor de Journalistiek wordt verhoogd, zodat dit orgaan de naamsbekendheid kan vergroten en met meer mankracht sneller tot uitspraken kan komen over klachten van burgers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden